Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

11. 01. 2024. 08:54 >> 09:14
1
Čitaj mi:

SAŠA MUJOVIĆ

Struju kupiti sad, ne čekati posljednji momenat kad cijene budu visoke  

Električna energija je tržišna roba i ako se ona sad nabavi i naprave se ugovori po prostojnim cijenama, ne čekati zadnji minut da bude situacija “uzmi ili ostavi” onda mislim da građani ne bi trebalo i ne bi smjelo da osjete povećanje cijena u električnoj energiji, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, na Televiziji Crne Gore.

On je rekao da, Vlada mora i hoće sigurno uvijek naći način “da zaštiti one koje je treba zaštititi”, čak i kad dođe do nekih nepovoljnih situacija.

Kazao je da se za 2025. godinu sad kuje strategija kako ne bi nedostajalo električne energije i kako se ona ne bi kupovala po skupim cijenama.

Rekonstrukcija TE Pljevlja od velike važnosti 

“Ne smije da nedostaje električna energija. Kad idete u planski remont, on započinje kad imate dovoljno električne energije da krajnji potošači ne budu zakinuti.Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja nas čeka, ona je kompkleksna sa više aspekata jer bićemo lišeni prioizvodnje iz TE i to je opterećujuće jer moramo da uvozimo električnu energiju”, pojasnio je Mujović.

Rekao je da struje ne smije faliti, a da već danas službe Elektroprivrede Crne Gore moraju biti spremne da pribave određenu količinu enegrije koja će faliti kada bude u toku rekonstrukcija.

“Ne smijemo doći u situaciju da je tražimo na “spot tržištu” jer su cijene visoke. Sad se kuje grožđe i sad se pravi strategija za 2025. godinu”, naveo je Mujović.

Kako je kazao, ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja je jako važna jer će smanjiti emisiju štetnih gasova za 15 odsto.

"Pljevlja i Bijelo Polje su najzagađeniji gradovi, velika je magla i teški su uslovi za život. Međutim, kada se eliminišu privatna ložišta uglja, situacija će za te ljude biti podnošljivija”, rekao je Mujović.

Govoreći o komplikovanoj situaciji u Solar gradnji, ministar energetike i rudarstva je rekao da će se izlaz naći tako što će menadžment biti odgovoran, imati viziju i uvesti red, rad i disciplinu.

“Ako imate problem u kolektivu, morate se baviti time i nije dopustivo da tražite krivicu u tuđem dvorištu. Kompanija Solar gradnja je ćerka kompanije EPCG, ali ona ima svog menadžera, odbor i izvršnog direktora koji moraju da se bore za tu kompaniju. Imati kompaniju koja se bavi podrškom proizvodnje elekrtrične energije, a ne biti uspješan je nedopustivo i nevjerovatno. Moramo imati strategiju i viziju da se ta kompanija pozicionira”, pojasnio je Mujović.

U Solar gradnji višak radnika, dugovanja, menadžment odgovoran

Kaže da se ta kompanija mora tržišno pozicionirati te da nije prirodno da imaju dugove.

Podsjeća da je višak od 30 odsto zaposlenih u kompaniji nedopustiv. 

“Preduzeće koje malo radi a ima 600 zaposlenih je neodrživa priča i mora se napraviti racionalizacija radnih mjesta. Oni rade sistematizaciju i 390 zapsolenih imaju, a sada će 50 imati ugovor za stalno”, istakao je Mujović.

Kaže da uvijek možete naći opravdanje i krivca na drugoj strani, ali da to nije u redu.

“Imaju dug od dva miliona eura. Ajde da vidimo što je naša odgovornost pa da vidimo ako smo ispravno radili, tek onda da krivimo druge. Sistem javnih nabavki nije se pokazao kao dobbro rješenje. Ali, sa tim su svi bili upoznati. Da li su se pripremili na vrijeme i sve uradili što treba da ispune zakon o javnim nabavkama? Ja bih rekao da ne. Krivica je u menadžmentu te kompnaije koja je upravljala Solar gradnjom, istakao je Mujović.

Vjeruje u pozitivan ishod za Željezaru 

Govoreći o situaciji u Željezari Nikšić, Mujović je optimista.

 “Nije lako naći strateškog partnera za kompaniju čiji pogoni ne rade. Na sreću intezivne su aktivnosti, tražimo partnere sa svih strana, to je simbol Crne Gore i ne smijemo da ispustimo taj brend već treba da se borimo za njega”, naveo je Mujović.

 Bez pokretanja proizvodnje u čeličani i kovačnici, međutim, navodi da to nije Željezara u pravom smislu te riječi.

“Fascinantno mi je bilo koliko je Željezara na dobrom glasu, pa mi nijesmo nekad ni svjesni što imamo. Velika količiona čelika se odatle može izesti i prilično brzo i to su aduti koji su na našoj strani. Nije se ulagalo godinama i zastarjela je tehnologija, promijenili su se zahtjevi ali se točak zakotrljao i vjerujem da ćemo na dobar način sve riješiti”, zaključuje Mujović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније