Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Radosavović [ Radio Crne Gore ]

22. 01. 2024. 07:22 >> 15:30

PREDRAG ZEČEVIĆ

Država da zaštiti standard građana, trgovine planiraju nova poskupljenja

Nije se zaustavio talas poskupljenja, pa minulih dana građani često primjete da su pojedini artikli skuplji nego prije praznika, a Uprava za statistiku nedavno je objavila da su u minule dvije godine pojedine namirnice poskupjele i gotovo 50 odsto. Iz Vlade su najavili da će pratiti kretanja cijena i blagovremeno reagovati da se zaštiti standard građana. Analitičar Predrag Zečević poručuje da nema vremena za čekanje, da država do kraja mjeseca mora donijeti plan, jer, kako tvrdi, trgovci su već pripremili veće cijene zbog povećanja minimalne penzije na 450 eura.

Cijene hrane i bezalkoholnog pića u poslednje dvije godine porasle su za 47 odsto. Najviše su, prema statistici, poskupjeli mlijeko, jaja, sir gotovo 48 odsto, zatim šećer, med, slatkiši, te meso preko 20 procenata.

Podgoričani smatraju da su poskupljenja i viša, od onih koje je proračunala Uprava za statistiku.

“Svaki dan kad uđete u prodavnicu cijene su veće, možda zbog dobavljačkih cijena. Prema mom mišljenju poskupjelo je sve za 99 procenata. Smatram da su poskupljenja mnogo viša od onih koje objavljuje statistika”, prokomentarisali su podgoričani sa kojima smo razgovarali kod pijace Gintaš.

Da se cijene mijenjaju uvjerili smo se milnulih dana pa su nakon praznika više za mlijeko i prerađevine, voće, povrće, korigovane su i cijene mesa poslije akcije “Stop inflaciji.

Iz Vlade su najavili da će pratiti kretanja i reagovati blagovoremeno ako se nastavi sa poskupljenjima u trgovačkim lancima.

Analitičar Predrag Zečević poručuje da nema čekanja i da bi reakcija morala biti što hitnija, jer će kako smatra, trgovine iskoristi priliku da uvećaju cijene zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura već krajem ovog i početkom narednog mjeseca. Ima i prijedlog kako to učiniti.

“Odgovor vlade mora biti sistemski. Prvo je to da Agencija za zaštitu konkurencije utvrdi da crnogorski trgovački lanci imaju nedozvoljeni sporazum, odnosno kartel i da su nedozvoljeno podigli većinu cijenu, odnosno da imaju dogovor koliko će te cijene da iznose. Ja ću podsjetiti da u EU za slične kartelne sporazume Evropska komisija je naplaćivala stotine miliona eura kazni. Druga stvar je da vlada što prije usvoji mjere koje će zaštiti građane, poput akcije “Stop inflaciji, ali sa antiinflacionom korpom koja će obuhvatiti i o 250 proizvoda. I to mora da uradi što prije, jer trgovci već planiraju poskupljenja krajem oveg mjeseca zbog minimalnih penzija od 450 eura koje će biti isplaćene 20.februara”, kazao je Zečević.

Da je teško preraspodjeliti mjesečne prihode potvrđuju Podgoričani, pa nerijetko vagaju čega se najlakše odreći.

  • Odrekla sam se mnogo čega, a krenula sam od cigareta.
  • Nažalost, morala sam se odreći kulturnih sadržaja, što nije dobro za psihu ljudi.
  • Za sada nisam se odrekao ničeg, ali kako stvari stoje i kako se poskupljenja nastavljaju moraću nešto da učinim” prokomentarisali su naši sagovornici.

Podaci Monstata iz analize za prethodne dvije godine pokazuju da su porasle cijene odjeće i obuće za preko 35 odsto, goriva, stanovanja, vode više od 33, ali i u restoranima i hotelima skoro 40 procenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније