Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ Mina ]

27. 01. 2024. 16:14 >> 16:16

MONTENEGROBERZA

Rast prometa i pad indeksa

Neznatan pad oba indeksa i 4,3 puta veći promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih događaja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je blago na 1.035,77 poena, a MONEX neznatno na 15.321,28 bodova.

Promet je iznosio 44,87 hiljada eura i bio je 4,3 puta veći od prošlosedmičnog.

Rasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema sedam odsto na 1,35 eura, Mehanizacije i programata blago na 1,51 eura, a Elektroprivreda neznatno na 5,51 eura.

Trgovano je i dionicama Jugopetrola, ulcinjske Solane i Poslovno logističkog centra Morača, koje su u petak koštale 12,15 eura, odnosno 1,5 eura i četiri eura. Dionica Sveti Stefan hotela koštala je na kraju sedmice 4,3 eura, a Zetatransa 95 centi.

Početkom sedmice objavljena je informacija da je vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar, prema podacima Monstata, iznosila 830 eura, što je 3,7 odsto više u odnosu na isti period 2022.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 382,6 eura, a na neprehrambene proizvode i usluge 447,4 eura.

Sedmicu su obilježile i informacije iz sektora rudarstva i energetike, pa je u srijedu iz pljevaljskog Rudnika uglja (RUP) saopšteno da je ta kompanija prošle godine ostvarila rekordnu proizvodnju uglja i eksploataciju otkrivke.

Ukupno je proizvedeno 1,86 miliona tona uglja, a Termoelektrani (TE) Pljevlja je isporučeno 1,64 miliona tona uglja. Rekord je ostvaren i na eksploataciji otkrivke, i to u iznosu od 9,22 miliona metara kubnih čvrste mase.

Izvršni direktor RUP-a, Mihailo Potpara, kazao je Pobjedi da ta kompanija, pored dostavljanja uglja TE Pljevlja, prodaje taj energent i kupcima iz inostranstva i to uglavnom trgovcima iz Srbije i sa Kosova.

On je objasnio i da nema nikavih vanrednih prodaja i izvoza rude, već da se radi o ugovorima iz ranijeg perioda.

Krajem sedmice, na sastanku predstavnika Ministarstva energetike i rudarstva i beranskog Rudnika uglja ocijenjeno je da on raspolaže značajnim zalihama rude, kao i da će ekonomska analiza, koja bi trebalo da se uradi u najkraćem roku, pokazati koji model revitalizacije je moguć i optimalan.

Resorni ministar Saša Mujović rekao je poručio je da sve kapacitete sjevera treba iskoristiti u cilju revitalizacije i razvoja tog dijela Crne Gore.

“Preliminarni podaci popisa ukazuju na potrebu agilnijeg djelovanja države, ali i lokalnih samouprava u pravcu stvaranja pretpostavki za snažniji privredni razvoj sjeverne regije. Takve aktivnosti podrazumijevaju nova investiciona ulaganja i strateške partnere, a moje mišljenje je da naprije moramo procijeniti trenutno stanje, status postojećih proizvodnih kapaciteta i potencijala, kako bismo realno sagledali mogućnosti i dalje korake“, poručio je Mujović.

Ove sedmice je objavljeno i da su na međunarodni javni poziv za zakup nikšićke Željezare stigle četiri prijave i to od kompanija Wiesinger, 8B Capital S.A, konzorcijuma Kvalitetsbygg-Uber Nordic i konzorcijuma Universal Energy iz Kine - Energy&Industrial Management Advisory Services iz Češke i nikšićkog Neksana.

Elektroprivreda (EPCG) koja gazduje željezarom od početka prošle godine traži investitora koji bi pokrenuo proizvodnju u pogonima Čeličane i Kovačnice.

Javni poziv raspisan je 11. decembra i zvanično je zatvoren u četvrtak, uz mogućnost da poštom stigne još neka prijava.

Krajem sedmice je objavljeno i da je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Aleksandar Mijušković, reizabran na tu funkciju.

„Čini mi čast i zadovoljstvo, ali i obavezu da nastavim sa svojim timom tamo gdje smo stali, ostvarujući ciljeve kompanije. Upravljati kompanijom koja se ističe izvrsnošću, inovativnošću i impresivnim rezultatima za mene je dodatni impuls da nastavimo istom putanjom“, rekao je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније