Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

02. 02. 2024. 13:27 >> 15:00

4iG I TELEKOM EGIPAT

Sporazum o izgradnju podmorskog kabla između Albanije i Egipta

Informaciono komunikaciona kompanija 4iG Plc, u čijem je vlasništvu One Crna Gora, i prvi integrisani telekom operater u Egiptu, Telekom Egipat, postigli su dogovor o uslovima saradnje za izgradnju podmorskog kabla visokog kapaciteta između Albanije i Egipta.

“Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju prošlog oktobra, ovim sporazumom o saradnji uspostavlja se zajedničko ulaganje između dvije kompanije za sprovođenje projekta izgradnje interkontinentalnog podmorskog kabla”, navodi se u saopštenju.

Podmorski kabl visokog kapaciteta će, kako je ocijenjeno, stvoriti interkontinentalnu vezu visokog kapaciteta kojom će se kroz Crveno more povezati Afrika i Azija sa Evropom, preko Egipta, Mediterana i Albanije.

Predsjednik 4iG Plc, Gelert Jasai, i generalni direktor i glavni izvršni direktor Telekoma Egipat, Mohamed Nasr, potpisali su sporazum u Budimpešti u prisustvu ministra ekonomskog razvoja Mađarske, Martona Nađa, ministra komunikacionih i informacionih tehnologija Egipta, Amra Talata, kao i najviših zvaničnika obje kompanije.

“Budući da je to prvi kabal koji povezuje ove dvije zemlje, planirana mediteranska ruta podmorskog kabla biće prilično jedinstvena i poboljšaće konvencionalne mediteranske rute koje povezuju Egipat s Italijom i Francuskom”, dodaje se u saopštenju.

Pokriće značajan udio na ogromnom i brzo rastućem tržištu prenosa podataka između Azije, istočne Afrike i Evrope.

Na svom optimizovanom pomorskom putu, kablovski sistem će imati mogućnost proširenja do glavnih mediteranskih destinacija, kao što su Libija, Kipar i Grčka.

Početna konfiguracija podmorskog kabla takođe će uključiti granu do Italije.

Na oba kraja kabla, korisnicima će biti omogućene različite opcije proširenja sa otvorenim konceptom tačke pristupa.

Egipatski kraj kabla omogućiće pristup raznim podmorskim kablovima koji prolaze jugoistočno preko Crvenog mora do Azije i Afrike, uz više od deset kopnenih transegipatskih ruta koje povezuju segment mediteranskog kabla s drugim opcijama proširenja kabla u Crvenom moru.

Sa strane Albanije, sistem će omogućiti najkraći put do Frankfurta, kao i do drugih važnih međunarodnih destinacija u istočnoj i centralnoj Evropi i na Balkanu, kao što su Sofija, Beč i Budimpešta.

Nađ je ocijenio da nema razvijene ekonomije bez modernog, konkurentnog sektora telekomunikacija, a danas mađarska digitalna ekonomija čini 25 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava 17 odsto radne snage.

“Vlada Mađarske će upotrijebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da podrži mađarske kompanije koje svojim proizvodima i uslugama mogu da prodru na međunarodno tržište. Sektor informacionih tehnologija i telekomunikacija predstavlja ekonomiju visoke dodatne vrijednosti, a zajedničko ulaganje 4iG i Telekom Egipta je još jedna prekretnica u saradnji između dvije zemlje”, rekao je Nađ.

Talat je saopštio da zvanični diplomatski odnosi između dvije zemlje datiraju jedan vijek unazad, dok ekonomska saradnja postaje sve važnija.

“Saradnja Telekoma Egipat i 4iG otvara nove mogućnosti za Zapadni Balkan i Evropu. Deset brzih magistralnih linija širom Egipta čine 19 odsto prenosa podataka istok-zapad, a biće dopunjene novonajavljenim ulaganjem u podmorski kabal za prenos podataka”, rekao je Talat.

Jasai je kazao da je današnji sporazum važan korak kako bi 4iG Plc postao dio globalne mreže za prenos podataka, koja može da ubrza njihov rast i konkurentnost na međunarodnim tržištima.

“Ovaj projekat ne samo da pruža poslovne prilike, već doprinosi i jačanju naših međunarodnih digitalnih veza. Naše snažno prisustvo na tržištu u Albaniji daje nam priliku da napravimo dodatna ulaganja na kopnu neophodna za uspjeh projekta i da otvorimo novi mrežni prolaz ka Evropi u saradnji sa Telekomom Egipat”, naveo je Jasai.

Nasr je dodao da su oduševljeni što su krenuli na zajedničko putovanje sa 4iG-om u cilju izgradnje ovog jedinstvenog kablovskog sistema, koji će od Albanije napraviti novu ulaznu tačku za Evropu.

“Ovo strateško zajedničko ulaganje će obogatiti korisničko iskustvo i kroz našu kontinuiranu saradnju unaprijediti industriju podmorskih kablova u regiji i šire pružanjem veće raznolikosti našoj mediteranskoj mreži”, kazao je Nasr.

Sa istorijom dugom preko 165 godina i ogromnom stručnošću u pionirskom podmorskom interkontinentalnom povezivanju, Telekom Egipat je partner po izboru za 160 velikih podmorskih kablovskih igrača širom svijeta.

Kompanija ne štedi napore u razvoju raznolikog portfolija ponuda koristeći najsavremenija rješenja kako bi održala korak sa sve većom globalnom potražnjom za međunarodnom povezanošću i raznolikošću, istovremeno pružajući najkraće i najpouzdanije rute za svoje globalne partnere.

Telekom Egipat je uložio značajna sredstva da diverzifikuje svoju infrastrukturu podmorskih kablova, od mjesta izlaska kablova i kablovskih sistema do zemaljskih i podmorskih ruta, bilo u Egiptu ili na drugim različitim lokacijama širom svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније