Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Aleksandra Jovančević, TVCG

21. 02. 2024. 19:41 >> 19:48
2
Čitaj mi:

SPAJIĆ NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Evropa sad 2 uvešće red na terenu zarada

Početak ljetnjeg semestra na Ekonomskom fakultetu obilježilo je predavanje predsjednika Vlade Milojka Spajića. Teme su bile ekonomski potencijali i evropska perspektiva Crne Gore, ali je studente najviše interesovao program „Evropa sad 2” i na koji način će se sprovesti.

Sprema se Crna Gora da zauzme 28. stolicu u Evropskoj uniji, kaže premijer Milojko Spajić. Nakon mnogo izgovora i propuštenih šansi vrijeme je kaže Spajić da prokrčimo put i pokažemo EU da smo spremni da ispunimo sve uslove.

"Ova generacija ima veliku šansu i odgovornost da ne ispusti tu šansu. Dozvolili da vozovi prolaze i da mi gledamo kako se drugi voze. Vrijeme da mi uđemo u taj voz", istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. 

Prije tog voza nade, čeka nas poboljšanje standarda građana. Evropa sad 2 će poručuje premijer Milojko Spajić donijeti ne samo veće plate, već i red na terenu zarada.

Doskorašnja praksa povećanja bruto zarada, kaže Spajić, ide u prošlost, jer je dovela do nelogične situacije.

"Vlada imala takvu politiku. Bruto zarada veća je u javnom sektoru. Ali činjenica u svim zemljama da je privatni sektor veći od javnog", kazao je Spajić. 

Novo povećanje zarada u javnom sektoru uslovilo bi i povećanje plata u privatnom. Cijenu rasta njihovih plata  u tom slučaju platili bi građani.

"Podići će cijene, da bi održali marže, ne žele da posluju negativno", istakao je Spajić. 

Kako bi se to izbjeglo, Spajić zagovara povećanje neto plata i smanjenje opterećenja poslodavaca.

No, privatnicima kaže Spajić ne treba jak izgovor da podignu cijene i ostvare veće marže, što opet nije nelegitimno, ali jeste upitno. Dugoročno, takvo ponašanje neće biti dobro za njihov brend, poručuje Spajić i zaključuje da je neophodno da se u poslovnom svijetu promijeni svijest, da se ne zarađuje od danas do sjutra već da se planira trajanje na tržištu na duge staze.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније