Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

28. 03. 2024. 14:47 >> 14:47
Čitaj mi:

"BARSKA PLOVIDBA"

U 2023. pozitivno poslovali, uredno izmiren kredit kod Exim banke

Odbor direktora "Barske plovidbe" Bar na današnjoj sjednici usvojio je finansijski Izvještaj o poslovanju društva za 2023. godinu i konstatovao da je ostvaren pozitivan poslovni i finansijski rezultat od 1.871.023 eura, a ukupni rezultat poslovanja na nivou cijele 2023. godine je takođe pozitivan, u iznosu od 2.472.055 eura.

Obaveze po osnovu kredita uzetog od Exim banke uredno su izmirene i to rate na dan 21.01.2023. godine u iznosu od 1.878.684 dolara i 21.07.2023. godine od 1.857.718.

"Treba istaći da su rezultati poslovanja u poslovnim knjigama morali biti umanjeni za iznos amortizacije, koja ne predstavlja konkretan odliv novčanih sredstava u iznosu od 1.600.916 eura, što samo ukazuje na odličan ostvaren rezultat poslovanja. Potrebno je posebno napomenuti da su ukupni ostvareni prihodi umanjeni, zbog pada vozarina, u odnosu na prethodnu godinu, u visini od 36,96 odsto. Ističe se i umanjenje rashoda u poslovanju, u odnosu na prethodnu godinu, za 35,09 odsto, sve kao rezultat dobre poslovne politike. Zanačajno je istaći je da su povećane zarade pomoraca za 10,68 % kao i da je izvršeno usklađenje tj. uvećanje, shodno Kolektivnom ugovoru, zarada zaposlenih u upravi društva za 11%, a da su sve zarade, kao i poreske i druge obaveze, prema državi i svim dobavljačima, uredno izmirene. Saglasno navedenim rezultatima poslovanja, redovnim tokom stvari, društvo bi akomuliralo dovoljno sredstava za izmirenje rate kredita Exim banci, koja dospijeva za plaćanje dana 21.07.2024. godine", navode u saopštenju.

Kako napominju u ovoj kompaniji, imperativna obaveza u ovoj godini je obavljanje remonta oba broda, radi produžetka važenja klase koja im ove godine ističe. Projektovani iznos troškova za remont za oba broda je oko dva i po miliona eura.

"Na stanovištu smo da je prioritet da se prevashodno obezbijede novčana sredstava za završetak remonta brodova, jer u krajnjem, predmetni remonti brodova su primarni uslov za nastavak daljeg privređivanja i poslovanja naše kompanije. Na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva Filipom Radulovićem i direktoricom Direktorata za pomorstvo polovinom decembra prošle godine, prilikom njihove posjete kompaniji, upoznati su sa svim bitnim stvarima iz domena rada i poslovanja našeg društva.
Jasno je i decidno zatražena reakcija države kao većinskog vlasnika, u dijelu hitnog imenovanja novog saziva odbora direktora i eventualno dijela menadžmenta, a sve radi pronalaženja idealnih rješenje za obezbjeđenje kompletnih novčanih sredstva za završetak remonta brodova, kada je i predloženo da se sredstva obezbjede putem eventualne prodaje dijela nepokretne imovine u vlasništvu našeg društva ili na neki drugi način. Povodom predmetnog zahtjeva, država nije reagovala, kao ni na ponovljeni identičan zahtjev, iz polovine januara ove godine. Jedina reakcija države je bila data sugestija da odbor direktora ne donosi nikakve bitne i važne odluke, do imenovanja novog saziva", napominju u "Barskoj plovidbi".

Ističu da je "Barska plovidba" sigurno jedino društvo u Crnoj Gori čiji je vlasnik država, a koje u posljednih više od sedam godina, nije zaposlilo niti jedno lice, a čak se i broj zaposlenih značajno smanjio. Samo u prošloj godini broj zaposlenih umanjen je za 10 odsto.

"Pozitivan poslovni rezultat postignut je zahvaljujući predanom i odgovornom radu Odbora direktora i dijela zaposlenih u Barskoj plovidbi AD", napominju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније