Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

30. 04. 2024. 17:21 >> 20:36
1
Čitaj mi:

MINISTARSTVO FINANSIJA

U martu ostvaren suficit budžeta

Prihodi budžeta od početka godine do marta iznosili su 578,5 miliona eura ili 8,2 odsto procijenjenog bruto društvenog proizvoda (BDP), što je u odnosu na isti period prethodne godine veće za 36,0 miliona eura ili 6,6 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni su kazali da su u poređenju sa planom za period januar–mart, prihodi iznad plana za 45,6 miliona eura ili 8,6 odsto.

“Neophodno je napomenuti da su, u posmatranom periodu prošle godine prihodi jednokratnog karaktera iznosili 69,9 miliona eura, dok su u istom periodu ove godine iznosili 6,1 milion eura”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, izuzimajući prihode jednokratnog karaktera ostvareni rast na nivou perioda januar–mart iznosio bi 99,8 miliona eura ili 21 odsto.

“Prihodi budžeta u martu iznosili su 244,5 miliona eura, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine veće za 12,1 miliona eura ili 5,2 odsto. U poređenju sa planom za mart, prihodi su iznad plana za 18,5 miliona eura ili 8,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su izdaci budžeta u martu iznosili 231,1 milion eura, što je, kako se dodaje, u odnosu na planirane manje za sedam miliona eura ili 2,9 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći za 37,4 miliona eura ili 19,3 odsto.

“Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršene rashode, u prva tri mjeseca ove godine ostvaren je budžetski deficit u iznosu od 4,9 miliona eura odnosno 0,1 odsto BDP-a. U martu je ostvaren suficit budžeta od 13,4 milion eura, odnosno 0,2 odsto BDP-a”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da u prvom kvartalu ove godine, gotovo sve kategorije prihoda budžeta bilježe rast, kako u odnosu na plan tako i u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Najznačajniji rast bilježi porez na dobit pravnih lica koji je ostvaren u iznosu od 78,9 miliona eura, što je 32,5 miliona eura ili 69,9 odsto veće u odnosu na plan i 36,2 miliona eura ili 84,9 odsto veće u odnosu na 2023. godinu.

Najznačajniji rast bilježi i porez na dohodak fizičkih lica koji je ostvaren u iznosu od 14,9 milion eura što je 3,3 milion eura ili 28,1 odsto veće u odnosu na plan i 5,3 milion eura, odnosno 55,8 odsto veće u odnosu na prošlu godinu.

Među najznačajnijem rastu su i doprinosi koji su ostvareni u iznosu od 114,8 milion eura što je, kako se navodi, deset miliona eura ili 9,5 odsto veće u odnosu na plan i 15,1 milion eura ili 15,1 odsto veće u odnosu na prethodnu godinu.

U saopštenju se navodi da je zaključno sa martom naplaćeno ukupno 252,4 miliona eura PDV-a što je, kako se dodaje, na nivou plana.

“Dok su u odnosu na uporedni period prošle godine prihodi od PDV-a veći za 30,6 miliona eura ili 13,8 odsto”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su rekli da na dimaniku naplate prihoda od PDV-a u neto iznosu utiče dinamika povraćaja PDV-a koja je od početka godine ubrzana od Poreske uprave.

Dodaje se da je kategorija prihoda od akciza, u navedenom periodu, naplaćena u iznosu od 66,9 milion eura, što je u odnosu na plan, niže za 2,1 milion ili tri odsto, odnosno 8,6 milion eura ili 14,8 odsto veće u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izdaci budžeta za prva tri mjeseca ove godine iznosili su 583,4 miliona eura ili 8,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 72,1 milion eura ili 11,8 odsto”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u odnosu na posmatrani period prethodne godine, izdaci su veći za 104,2 milion eura, odnosno 21,7 odsto.

“Rast izdataka u odnosu na prethodnu godinu u najvećoj mjeri uslovljen je rastom izdvajanja za isplatu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja usljed dominantno povećanja minimalne penzije kao i rasta izdvajanja za bruto zarade (usvajanja granskih kolektivnih ugovora kojima su povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru u prošloj godini), kao i transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da su u strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci u periodu janur - mart ostvareni u iznosu od 233,6 milion eura što je za 36,6 milion eura ili 13,5 odsto manje od plana, usljed sporije dinamike plaćanja u odnosu na plan, dominantno u okviru pozicije Ostali izdaci.

“Pored navedenog, niže ostvarenje od plana evidentirano je kod transfera za socijalnu zaštitu u iznosu od 9,5 miliona eura ili 3.9 odsto, a u skladu sa stvarnim obračunom ovih prava i redovnim usklađivanjem”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su sredstva u okviru kategorije izdataka Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, ostvarena niže od plana i to za 16,8 miliona eura ili 17,8 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine, izdaci za navedene namjene veći za 5,1 odsto.

“Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 26 miliona eura, što predstavlja 96,2 odsto ukupno planiranih sredstava u periodu januar-mart, dok je u odnosu na isti period prethodne godine realizacija veća za skoro 12 miliona eura, odnosno oko 90 odsto”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније