Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 07. 2014. 08:17 >> 09:30
1

PERIŠIĆ OBJAŠNJAVA

Strani sudovi ne mogu odlučivati o KAP-u

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma kazao je da nijedan strani sud ne može zabraniti sprovođenje stečajnog postupka i prodaju imovine KAP-a, jer je, kako je rekao, nakon otvaranja stečaja za sve sporove postao nadležan podgorički Privredni sud.

 

Nijedan strani sud, pa ni Okružni u Nikoziji, ne može zabraniti sprovođenje stečajnog postupka i prodaju imovine, kazao je Perišić Dnevnim novinama.

Okružni sud u Nikoziji je, u okviru razmatranja tužbe En plus grupe o povraćaju duga od 44 miliona eura, u ponedjeljak zabranio transakcije sa imovinom Kombinata, uključujući i nedavno najavljenu prodaju fabrike kompaniji Uniprom.

Perišić je objasnio da je nakon otvaranja stečaja, za sve sporove koji se pokreću nadležan jedino Privredni sud u Podgorici kao stečajni sud, bez obzira na to ko su stranke u sporu.

“Stečajni povjerilac, među njima i tužilac u konkretnom slučaju, potraživanja može ostvarivati samo u stečajnom postupku i to po pravilima Zakona o stečaju, što znači da parnice, arbitraže i drugi postupci, kao redovan put pravne zaštite, nijesu dozvoljeni", objasnio je Perišić.

Prema njegovim riječima, da bi uopšte neko mogao biti namirivan u stečajnom postupku, on mora prijaviti svoje potraživanje Privrednom sudu u roku od 30 dana nakon otvaranja stečaja.

Iz Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će rješenje Okružnog suda u Nikoziji biti poslato na izvršenje u Crnu Goru, kao i u zemlje gdje su registrovani glavni aktivni poslovni partneri KAP-a.

"Prema postojećim međunarodnim sporazumima Crne Gore, rješenja suda na Kipru su obavezna za izvršenje", rekli su u CEAC-u.

Predstavnik En plus grupe Pavel Prijmakov kazao je da se aktuelna prodaja imovine KAP-a sprovodi uz grubo kršenje zakona Crne Gore i međunarodnog prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније