Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 07. 2014. 18:00 >> 18:17

SAD MOGU U PENZIJU

Država namiruje neuplaćeni staž

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o radu kojim se, između ostalog, predviđa da Fond rada uplati doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje radnicima kojima poslodavci to do sada nijesu uradili, kako bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Izmjenama i dopunama predviđeno je da se posredstvom Fonda rada isplaćuju otpremnine u visini od dvije minimalne neto zarade, odnosno 386 eura, umjesto tri prosječne, odnosno 1,4 hiljade eura, kako je do sada bilo definisano. Te otpremnine će dobijati radnici koji su bez svoje krivice ostali bez posla.

Poslanici danas nijesu prihvatili amandmane opozicionih partija, kojima je traženo da Vlada odustane od smanjenja otpremnina i ograničavanja isplate zarada i naknada za vrijeme odsustvovanja zbog privremene spriječenosti za rad na period od šest mjeseci prije otvaranja stečaja.

Skupština je usvojila i zakone o elektronskoj upravi i o porezu na ugljovodonike. Zakonom o porezu na ugljovodonike definiše se način obračunavanja i plaćanja poreza, kao i odgovarajuća kaznena politika.

Poslanici su jednoglasno usvojili i izmjene i dopune Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), koje bi trebalo da doprinesu njenom uspješnijem i transparentnijem funkcionisanju.Sastavni dio tog Zakona postali su i amandmani SNP-a kojim se predviđa smanjenje ovlašćenja DRI u reviziji Centralne banke (CBCG) i oduzima nadlažnost skupštinskom Administrativnom odboru da bira članove Senata te institucije. Taj posao bi ubuduće trebalo da obavlja skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o turizmu, kojim se kvailtetnije definišu oblasti pružanja usluga u tom sektoru. Izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa podizanje nivoa turističkih i ugostiteljskih usluga u skladu sa savremenim trendovima, obezbjeđuje prevazilaženje nepreciznosti pojedinih odredbi postojećeg zakonskog dokumenta i uređuju novi oblici turističke ponude sa precizno definisanim pojmovnim izrazima.

Poslanici su prihvatili amandman Socijalističke narodne partije (SNP), kojim se onemogućava davanje dozvole za gradnju hotelskih kapaciteta, koji bi se kasnije mogli prodavati u komercijalne svrhe.

Predlozi dopuna Krivičnog zakonika i Zakona o obligacionim odnosima, prilikom glasanja u načelu, nijesu dobili potrebnu većinu.
 Skupština je usvojila i izvještaje o radu CBCG i skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, kao i zaključke Odbora za ekonomiju, finansije i budžet povodom Izvještaja o radu Komisije za koncesije.

Usvojeni su i zaključci Odbora za ekonomiju, finansije i budžet za rješavanje problema u ulcinjskoj Solani „Bajo Sekulić, koji bi trebalo da omoguće opstanak tog preduzeća.

Poslanici se danas nijesu izjašnjavali o Informaciji o realizaciji zaključka Skupštine od decembra prošle godne koji se odnosi na Kombinat aluminijuma, koji, kao ni prethodna tri, nije ispoštovan.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније