Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 08. 2014. 12:38 >> 12:37
1

POZIV MINISTARSTVA

Za bolji kvalitet sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas drugi javni poziv u ovoj godini za podršku unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka, čime se nastavlja podrška farmerima u podizanju higijenskog kvaliteta ovog primarnog proizvoda.

 

 

Poljoprivredni proizvođači će, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, iz Agrobudžeta za 2014. godinu, kao i kroz prvi poziv, biti podržani sa maksimalnih 60 odsto vrijednosti investicije za nabavku savremenih aparata za mužu, opreme za čuvanje i hlađenje mlijeka i sredstava za dezinfekciju i čišćenje vimena muznih krava.

„U okviru prvog javnog poziva stiglo je ukupno 51 zahtjeva od kojih 3 nijesu prihvaćena, jer nijesu zadovoljila kriterijume prihvatljivosti. Ukupna vrijednost preliminarno odobrenih investicija je 75.510€ od čega je 45.306€ učešće Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo, osim podrške, kontinuirano apeluje na poljoprivredne proizvođače da moraju značajno podizati higijenski kvalitet mlijeka, ukoliko žele da ispune standarde i ostanu konkuretni na putu ka EU“, saopšteno je iz resora Petra Ivanovića.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštio je da je oko 35% otkupljenog mlijeka u prvih šest mjeseci 2014. godine je mlijeko ekstra i prve klase po oba parametra (broj somatskih ćelija i broj mikroorganizama u ml mlijeka).

„Hemijski kvalitet otkupljenog mlijeka u Crnoj Gori je veoma dobar i u skladu je sa EU kriterijumima. Međutim, stalno ponavljamo da higijenski kvalitet sirovog mlijeka mora biti značajno unaprijeđen, posebno kada se radi o broju mikroorganizama. Higijenski kvalitet mlijeka u prvih šest mjeseci 2014. godine je na nivou ukupnog prosjeka 2013. godine. Međutim, kako uglavnom tokom ljetnjih mjeseci broj mikroorganizama raste, može se desiti da na godišnjem nivou bude  manji nego 2013. godine. Zato je vrlo važno da proizvođači shvate da moraju raditi na higijenskim standardima, jer je to osnov za usvajanje ostalih standarda“, poručio je ministar Ivanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније