Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

01. 10. 2014. 14:22 >> 14:21

ODBOR

Izmjenama zakona do rješenja za radnike KAP-a

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmotriće mogućnost da se bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), koji nijesu dobili otpremninu, a još nemaju pravo na penziju, problemi riješe kroz izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

 

Odbor je danas raspravljao o problemima šest radnika KAP-a koji u fabrici rade preko 30 godina i koji su 18. jula ove godine ostali bez posla i prijavili se za otpremnine.

Njima međutim otpremnine nijesu isplaćene jer su iz Ministarstva ekonomije saopštili da socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici jasno propisuje da radnici tih preduzeća ne mogu dobiti i otpremnine i penzije.

Poručeno im je da sačekaju odluku Skupštine u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o PIO, kako bi im se omogućio odlazak u penziju.

Pomoćnik ministra ekonomije, Dragan Kujović rekao je da je Vlada usvojila socijalni program za radnike KAP-a, Prerade i Kovačnice koji u stečaju ostanu bez posla, kojim je definisano da ljudi koji steknu pravo na penziju, nemaju pravo na otpremninu.

“Inicijativa grupe radnika iz KAP-a za izmjenu Zakona o PIO, kojom bi se omogućilo radnicima da steknu pravo na penziju sa 30 godina staža, je potekla prema Skupštini i resornim ministarstvima prije usvajanja socijalnog programa”, kazao je Kujović.

Prema podacima Ministarstva, kako je rekao, u toj grupi postoji 45 potencijalnih radnika.

“Mi smo sa tim saznanjem, čekajući da zakon dođe na red, obustavili isplatu otpremina za radnike koji bi na taj način stekli pravo na penziju, da ne bismo došli u situaciju da budemo nepravedni prema nekim radnicima koji nijesu iskoristili to pravo, pa da neki dobiju i penziju i otpreminu, a drugi samo otpremninu”, objasnio je Kujović.

U slučaju da radnici ne ostvare pravo na penziju, Kujović je rekao da će svakako dobiti otpremnine kao i svi ostali.

“Suočeni sa ovim problemom, tražili smo od stečajnog upravnika Veselina Perišića da nam dostavi stav radnika koji su pokrenuli inicijativu za izmjene i dopune Zakona i u KAP-u je sprovedena anketa 29. jula na koju je bilo pozvano 45 potencijalnih penzionera”, kazao je Kujović.

Prema njegovim riječima, na anketu se prijavilo 36 radnika, od čega je 25 glasalo za nastavak procesa izmjena i dopuna Zakona kako bi ostavrili pravo na penziju, a devet se izjasnilo da bi odustalo od te inicijative.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja je dalo pomoć po 300 eura tim radnicima čekajući donošenje tog zakona. Socijalni program važi do 1. novembra tako da imamo još vremena što se tiče socijalnog programa da sve to realizujemo“, rekao je Kujović.

Predstavnik radnika Dušan Laketić tvrdi da je anketa bila netačna i namještena.

“Zašto anketu nijeste sproveli dok smo mi bili u KAP-u, nego nakon što smo dobili otkaze?”, pitao je Laketić.

On je rekao da su radnici iscrpljeni, zaduženi, da ne mogu da školuju djecu i da nemaju od čega da žive.

Sjednici Odbora su od 11 članova prisustvovala samo četiri. Na primjedbe pojedinih članova da se sjednice sa tolikim brojem članova ne može održati predsjednik tog skupštinskog tijela i poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić je rekao da je sjednica tematska i da nije potreban kvorum.

Jelić je podsjetio da su poslanici DPS-a podnijeli izmjene i dopune Zakona o PIO kojima bi se radnicima Željezare i njenih ranijih pogona, kojima je zbog stečaja prestao radni odnos, a imaju navršenih 30.godina staža, omogućilo ostvarivanje prava na starosnu penziju. Jelić je rekao da se te izmjene odnose samo na radnike Željezare i da je potrebno preduzeti nekoliko koraka, kako bi to važilo i za radnike KAP-a.

“Pitanje je da li će taj zakon dobiti podršku Parlamenta. Moramo imati i stav Ministarstva finansija jer je na godišnjem nivou za te svrhe potrebno izdvojiti 980 hiljada eura”, precizirao je Jelić.

Poslanik DF-a Janko Vučinić poručio je radnicima da su izigrani i prevareni prvo od sindikata, a onda i od resornih ministarstava.

“Rješenje ovog problema je jednostavno. Dajte ljudima otpremnine. Oni su se prijavili za socijalni program i vi ste dužni da im isplatite otpremnine”, poručio je Vučinić.

Poslanik DF-a Emilo Labudović pitao je predstavnike Vlade ko im daje za pravo da radnike KAP-a drže na čekanju i da im ne isplaćuju nešto na šta imaju pravo.

“Nema ucjenjivanja hoćete li penzije ili otpremnine. Nekome ste dali i penzije i otpremnine. Možemo svaki dan kada neko siđe u jamu ili se ispruži na tom pločniku da mijenjamo zakon. Lako je strpati sve u penzionere i navaliti na Fond PIO”, rekao je Labudović.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić podsjetio je da je određenom broju radnika u KAP-u prestao radni odnos uz ostvarivanje jednog od prava - na otpremninu ili eventualno na penzionisanje.

“Među tim ljudima je i ovih šest radnika kojima je 18. jula prestao radni odnos. Prema informacijama koje je posjedujem radi se o ljudima kojima bi u slučaju donošenja posebnog zakona bilo omogućeno da steknu uslove za penziju i da je to razlog zašto do sada nijesu tim ljudima isplaćene otpremnine”, kazao je Perišić.

On smatra da bi za radnike trebalo naći neko rješenje jer se nalaze u teškoj situaciji, jer nemaju ni plate ni penzije i ne znaju na čemu su.

Sjednica Odbora biće nastavljena u ponedjeljak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније