Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 10. 2014. 17:21 >> 19:58
6

VRATILI SE U NIKŠIĆ

Radnici Metalca prekinuli štrajk

Radnici nikšićkog Montavar Metalca prekinuli su štrajk glađu, nakon što su od Vlada dobili pisane garancije da će im zahtjevi biti ispunjeni. Štrajkovali su od 15. septembra, a nakon dogovora sa Vladom radnici su prekinuli štrajk i vratili se u Nikšić.

Radnici Metalca su se nakon 17 dana štrajka ispred Vlade, vratili u Nikšić.

Oni su prekinuli protest, nakon što su im predstavnici Minisatrstva ekonomija obećali da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade dogovorena je i dinamika ispunjavanja obaveza, a Vlada je dala i pisane garancije da će im biti ispunjeni zahtjev.

Podsjetimo radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade, a njih 25 je 24. septembra počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema. Oni traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.

Interes očuvanje proizvodnje i radnih mjesta

Interes Vlade Crne Gore u Montevar Metalcu Nikšić je očuvanje proizvodnje i radnih mjesta i to je prioritet kome će se posvetiti u skladu sa svojim nadležnostima, rečeno je danas na sastanku između predstavnika Vlade Crne Gore i radnika ove kompanije, održanom u Ministarstvu ekonomije.

„Što se tiče konkretnih zahtjeva, u konstruktivnom dijalogu su definisani principi po svakom od pitanja u okviru onoga što su nadležnosti Vlade Crne Gore i Skupštine i važeće legislative, kao i dalji red poteza o kojima će završnu riječ dati izvršna i zakonodavna vlast“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Na sastanku je postignut visok stepen saglasnosti da se pitanje Montevar Metalca rješava upravo u tom pravcu.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore i do sada reagovala u okviru svojih nadležnosti u kroz Fond rada i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao i da je Investiciono razvojni fond u procesu naplate potraživanja po osnovu garancija datih kako bi se očuvala likvidnost Metalca.

Prilog Tanje Debeljević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније