Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 11. 2014. 20:23 >> 20:39
6

INVESTITOR ČEKA

Kraljičina plaža "u rukama" Skupštine

Investicija Rojal grupe, jedne od najeminentnijih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u zaleđu Kraljičine plaže kod Dubovice između Budve i Bara, mogla bi dostići 300 miliona eura. Ključno za dogovor između Vlade i Rojal grupe je skupštinsko glasanje o zakupu zone Morskog dobra, zakazano za drugu polovinu decembra. Od Kraljičine plaže za sada Morsko dobro inkasira solidnu sumu za zakup. U sporazumu sa investitorom stoji da ako ne bude skupštinskog "zelenog svjetla", Arapi odustaju od investicija.

 

Oko 420.000m2 između Budve i Bara jedno je od važnijih ekonomskih pitanja u susret glasanju o dugoročnom zakupu Kraljičine plaže u drugoj polovini decembra. Ključno je pitanje hoće li ekonomski interes države pravladiti politiku, pa ćemo dobiti prvo elitno eksluzivno odmaralište na potezu od Budve do Ulcinja.

Ako se planovi ostvare i uspješno okonča proces prodaje lokaliteta Dubovica Kraljičina plaža i dugoročni zakup zone Morskog dobra u narednih osam godina investitor "Royal group" uložiće minimum 180 miliona eura. Prema dogovoru, kroz četiri godine gradiće luksuzni hotel sa 100 soba, zdravstveni klub površine četiri hiljade m2, 30 spa vila, kazino restorane i marinu. Druga faza obuhvata gradnju vile i apartmana. Država se zaštitila tzv. činidbenim garancijama.

"Činidbena garancija će biti oko 15 miliona eura. Ako investitor ne potroši 94 miliona eura u roku od četiri godine, postoji činidbenu garnaciju koja štiti sve državne interese", rekao je pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, Marko Čanović.

Prema najavama renomiranog investitora, vrijednost ulaganja na Kraljičinoj plaži može dostići 300 miliona eura. Investitor je dostavio i pismo o namjerama u vezi sa angažovanjem čuvene Jameira grupe kao operatora da upravlja kompleksom. Ta grupa rukovodi čuvenim Burdž al Arabom u Dubaiju.

"Benefiti su višestruki, od zapošljavanja... Kroz biznis plan se vidi da će minimum 280 crnogorskih građana dobiti zaposlenje u pomenutom kompleksu", istakao je Čanović.

"Garantuje se ulaganje na teritoriji obje opštine od 180 miliona eura, garantuje se eksluzvan kompleks, koji će donijeti Budvi novi hotel, od 5 zvjezdica,m koji će donijeti jedan rezidencijalni kapacitet u luksuznim vilama, ponuđen vjerujem na svetskom tržištu", kazao je predsjednik Opštine Budva, Lazar rađenović.

Pregovori sa Rojal grupom traju od 2012. godine. Tri su ključna dokumenta važna za konačan dogovor - ugovor o prodaji zemlje sa investicionim ulaganjem, ugovor o komunalnom opremanju i ugovor o dugoročnom zakupu zone Morskog dobra.

Prva dva dokumenta u nadležnosti su Opština Budva i Bar i oni su završeni. Treći koji se tiče zakupa plaže, jer je po srijedi period duži od 30 godina, mora da usvoji Skupština, krajem decembra. Taj dokument je ključna karika.

Traži prestižni investitor Rojal grupa, koju neke ozbiljne ekonomije poput Turske i Brazila besplatno nude zemljište za gradnju, u zakup Kraljičinu plažu na 90 godina. Skupštinsko "zeleno svjetlo" je presudno. Ako ga do kraja decembra ne bude, po ugovoru investitor odustaje od ulaganja. Nepotrebno je reći kolika bi to bila šteta.

"Ukoliko jedna od tih karika u lancu se ne usvoji i potvrdi na svim instancama koje odlučuju o tome, jednostavno čitav ugovor ne važi. Do sad smo imali kredibilne partnere koji su privlačili jedni druge", naglasio je Čanović.

"Taj ugovor, ne samo zbog ovog posebnog dijela, nego zbog sveukupnog sporazuma, neće proći Parlament", kazao je potrpedsjednik Opštine Budva, Ljubo Filipović, član SDP-a.

Uporedićemo. Ako se zemja proda za 50 eura po m2 inkasiraće Opštine 21,1 milion eura. Ako bi zemlja bila prodata za 90 eura po m2, 37,8 miliona. Dakle, SDP je kratkoročno u pravu - 16,7 miliona je trenutno manje. Ali dugoročno gledano ako se ne izglasa zakup zemljšta i investitori odu, ostajemo bez 21 milion eura za zemlju, bez 180 miliona investicija za osam godina, bez još 100 miliona mogućih investicija, bez rasta BDP-a za 230 miliona bez novih radnih mjesta, bez posla za domaće građevinare, a ostaćemo bez prvog luksuznog kompleksa na potezu od Budve do Ulcinja. Nije teško zaključiti šta je pravi državni interes.

Procjenjuje se da će prosječno oko 100 hiljada eura investitor plaćati za zakup plaže godišnje. Do sada je Morsko dobro od zakupa dobiljalo simboličnu sumu.

U JP Morsko dobro potvrdili su da su pregovori u toku, nijesu htjeli o detaljima da ne bi ugrozili eventualni dogovor, ali kažu da sve ide u dobrom smjeru.

"Mi mislimo da ta pravila i propisi dozvoljavaju adekvatan režim korišćenja za jedan kompleks, kakav je rizort-klub hotel. Mi se nadamo da o tome možemo postići dogovor", izjavio je pomoćnik direktora Morskog dobra, Dragan Marković.

Sve navedeno nije zgoreg da znaju poslanici, legitimni i legalni predstavnici interesa građana, u susret glasanju u Skupštini u decembru.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније