Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 01. 2015. 19:07 >> 19:03

EUROMOST I GORNJI IBAR

Sporan im Zakon o penzijskom osiguranju

Nevladine organizacije (NVO) Euromost i Manjinski akcionari, kao i bivši radnici Gornjeg Ibra iz Rožaja i Radnika iz Bijelog Polja, podnijeli su danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je izmjene parlament usvojio krajem decembra.

Iz Euromosta su podsjetili da je Skupština 27. decembra usvojila predlog zakona o dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se priznaje pravo osiguraniku kome je u sektoru metalopreradivačke industrije prestao radni odnos zbog uvodenja stečaja, a u tom procesu mu nije isplaćena otpremnina, na starosnu penziju ako ima navršenih 30 godina staža osiguranja.

„Izglasavanjem toga predloga u Skupštini prekršen je Ustav, s obzirom na to da u predlogu zakona nijesu obuhvaćeni svi radnici u Crnoj Gori koji ispunjavaju iste uslove kao radnici metalopriređivačke struke“, smatraju podnosioci inicijative.

Oni su u saopštenju naglasili da je u Ustavu jasno definisano da su svima zagarantovana ista prava „i da ne mogu jedni imati jedna prava ili za jedne se donositi zakoni, dok za druge koji imaju iste uslove, taj zakon ne može važiti“.

„Sve nas ovo navodi i na povredu Ustava u članu 8, Zabrana diskriminacije, gdje je zabranjena svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu. U kršenju Ustava posebno su pogođeni građani i radnici iz sjevernog regiona, koji nijesu obuhvaćeni ovom odredbom zakona“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik NVO Manjinski akcionari Gornji Ibar, Sadik Klimenta, rekao je da su danas svima jasno dali do znanja da neće odustati od borbe za ravnopravan status svih građana u Crnoj Gori.

„Dok se mi godinama borimo za svoja prava, dok ih svi drugi ostvare, mi na sjeveru smo uvijek diskriminisani kao da smo građani neke druge države“, tvrdi Klimenta.

Prema njegovim riječima, uz pomoć Partije penzionera (PUPI), već je podnijet predlog poslanicima u Skupštini Crne Gore „na potpisivanje predloga izmjene i dopune zakona, koji nije na poslednjoj sjednici Skupštine prošao za jedan glas, a koji je jedini u skladu sa Ustavom, i koji će biti za sve bivše radnike u Crnoj Gori - bez obzira odakle dolazili.

„Očekujemo da će ovaj put biti izglasan, i da neće neki naći razlog za neprisustvovanje sjednici“, kazao je Klimenta.

On je naglasio da neće dozvoliti da Ustavni sud njihovu inicijativu „stavi na čekanje“, i poručio da su spremni da, u tom slučaju, organizuju protest ispred Ustavnog suda.

„Vjerujemo u naše institucije, ali moramo svima poručiti da je ovo borba za državu, za Ustav, i nećemo dozvoliti nikome da ga ruši bez obzira iz koje partije dolazili ili državne institucije. Zbog toga smo obavijestili i sve strane ambasade, kao i Evropsku uniju o našoj inicijativi“, naveo je Klimenta.

On je poručio svim poslanicima u Skupštini Crne Gore da ne radei „protiv svojih građana.

„Naročito poručujemo poslanicima iz sjevernog regiona - glasajte za predlog koji će građane na sjeveru staviti u isti položaj sa ostalim građanima, svaki drugi izbor neće biti dobar ni za koga. Očekujemo da će ovaj put bar poslanici Demokratske partije socijalista koji dolaze iz sjevernog regiona, okrenuti leđa svom vladaru i dati mu do znanja da smo mi njihovi sugrađani, i da samo tražimo ista prava sa ostalima“, zaključuje se u saopštenju.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније