Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 02. 2015. 08:08 >> 08:04
2

TOKOM 2014.

Neispravno 40% uzoraka hrane

Zdravstveno-sanitarna inspekcija, u saradnji sa Institutom za Javno zdravlje, uzela je tokom prošle godine ukupno 1.288 uzoraka hrane i 1.732 brisa u objektima u kojima se obavlja pripremanje i usluživanje. Procenat neispravnih uzoraka u mikrobiološkom pogledu, kao i broj neispravnih briseva, varirao je u pojedinim opštinama i kretao se i do 40 odsto.

 

Direktorica Centra za zaštitu potrošača, Olga Nikčević, smatra da je najveći problem u ovoj oblasti "nedovoljan broj inspekcijskih kontrola na različitim vrstama kvarljivih proizvoda, sam kvalitet ambalaže, rokovi trajanja proizvoda".

Ona je za Pobjedu rekla da bi trebalo pojačati i obuhvatiti širi spektar proizvoda.

"Što se tiče nivoa bezbjednosti hrane, naročito mesa i mliječnih proizvoda, svi smo upoznati sa slučajem vinobrana nađenog u mesu. Još ne znamo kakva je situacija u Crnoj Gori u vezi sa ovim pitanjem jer je izvršena kontrola samo djelimičnog broja objekata. Obaviješteni smo da je u toku kontrola i preostalih objekata, ali rezultati nam još nisu poznati. Najbitnije je da se kontrola redovno obavlja kao i da se preduzimaju odgovarajuće mjere. Što se tiče prethodne kontrole, slučaj je predat javnom tužiocu čije rezultate čekamo. Na svim mliječnim proizvodima je utisnut rok trajanja i potrosači moraju da vode računa o tome", rekla je Nikčević.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka, Višnja Orban, rekla je da se najveći broj primjedbi Zdravstveno-sanitarne inspekcije odnosi na neispunjenost opštih higijenskih zahtjeva u privremenim objektima u vrijeme ljetnjih mjeseci na Crnogorskom primorju, nehigijensko postupanje sa hranom u smislu nepravilnog izlaganja prodaji, neobezbjeđivanje adekvatnih rashladnih uređaja i neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme.

"U velikom broju slučajeva evidentirano je neposjedovanje propisane dokumentacije o porijeklu hrane u momentu pregleda, kao i nedostatak ispravnih deklaracija. Zdravstveno-sanitarni inspektori vrše pojačanu kontrolu u ovom periodu zbog visokih temperatura u ljetnjim mjesecima, velikog broja turista u sezoni, prenatrpanosti smještaja, nedostatka pitke vode u pojedinim mjestima i velikog broja objekata za promet hrane sezonskog karaktera", istoče Orban.

Na pitanje na kom nivou je bezbjednost hrane pogotovo mesa i mliječnih proizvoda, kao i ostale lako kvarljive robe glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka kaže da oni redovno kontrolišu objekte u kojima se pripremaju i distribuiraju lako kvarljivi proizvodi poput sladoleda, kolača, majoneza, salate i sl, pogotovu u ljetnjim mjesecima.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније