Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 03. 2015. 16:42 >> 16:38
6

DRUGI BLOK TE

Česi nude 338, Kinezi 326 miliona eura

Kompanija Škoda Praha ponudila je da drugi blok Termoelektrane (TE) Pljevlja izgradi za 338,5 miliona eura, a China Machinery Engineering Corporation (CMEC) za 326 miliona.

Komisija za otvaranje ponuda za projekat izgradnje drugog bloka TE shodno planu, otvorila je danas konačne ponude kompanija Škoda Praha i China Machinery Engineering Corporation.

„Kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju Bloka II snage 254 megavata (MW) sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 338,5 miliona EUR. China Machinery Engineering Corporation u uvodnim dokumentima navodi da je spremna da gradi Bloka II, snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto, po cijeni od 326 miliona“, navedeno je u saopštenju.

Obje kompanije, kako se dodaje, koje su predale predlog nacrta ugovora i finalne ponude navode da su performanse projekta u skladu sa definisanim Idejnim projektom i da su spremne da obezbijede povoljna kreditna sredstva u visini od 85 odsto ukupno potrebnih, uz tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka u vrijednosti od oko 20 miliona EUR.

Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU.

Komisija za vrednovanje ponuda projekta Bloka II detaljno će, kako je najavljeno, u narednom periodu analizirati pristigle finansijsko-tehničke ponude na osnovu kojih će, do kraja aprila, dostaviti finalni predlog o izboru najboljeg punuđaca Odboru direktora EPCG.

Kompanija Škoda Praha ranije je ponudila gradnju drugog bloka snage 254 megavata sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 356,7 miliona EUR. CMEC je za gradnju drugog bloka snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto ranije tražio 278 miliona EUR.

Iz EPCG podsjećaju da Plan razvoja predviđa da Blok II TE Pljevlja bude snage u opsegu od 220 do 300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE I, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto dok je projektom predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbjeđenje energije za daljinsko grijanje Pljevalja.

„Izgradnjom Bloka II ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, a naša država pozicionirala bi se kao izvoznik elektične energije“, poručili su iz EPCG.

Radna grupa, koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekonomije i Rudnika uglja Pljevlja, nakon javnog otvaranja ponuda za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja krajem oktobra 2013. godine, detaljno je analizirala pristigle informacije od potencijalnih partnera.

Nakon evaluacije svih devet ponuda, članovi radne grupe tada su definisali najkvalitetnije dostavljene ponude i obavili direktne razgovore sa predstavnicima četiri kompanije - Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute, slovačkom Istroenergo Group i CMEC.

Odbor direktora EPCG donio je krajem februara prošle godine odluku da se pregovori nastave sa tri kompanije, jer je slovačka kompanija Istroenergo Group ispala iz dalje trke za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније