Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 04. 2015. 12:48 >> 21:17
2

PRIZNALI STEČAJ

Sud u Londonu odbio zahtjev VT banke

Visoki sud pravde u Londonu odbio je zahtjev VT banke (VTB) za izmjenu naredbe koju je ranije donio o priznanju stečajnog postupka u Kombinatu aluminijuma (KAP) pred crnogorskim Privrednim sudom.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić saopštio je da je dejstvom naredbe Visokog suda pravde u Londonu obustavljen postupak pred međunarodnom LCIA arbitražom u Londonu, koji je pokrenut po tužbi VTB protiv KAP-a u stečaju.

„Tužba je pokrenuta radi nadoknade štete u iznosu od preko 28 miliona eura zbog prestanka ugovora o kupoprodaji metala sa kompanijom Glencore i ugovora o finansijskom aranžmanu iz 2010. godine“, naveo je Perišić u saopštenju.

On je precizirao da je odbijen zahtjev VTB-a da joj Visoki sud pravde odobri pravo na žalbu.

Perišić je kazao da će odluka Visokog suda pravde u Londonu imati pozitivan uticaj i na arbitražni postupak koji se vodi protiv KAP-a pred međunarodnom arbitražom u Beču i veoma je značajno da jedan visoki strani sud, prvi put, prizna stečajni postupak koji se vodi pred stečajnim sudom Crne Gore i prema crnogorskom Zakonu o stečaju.

"Ovaj uspjeh je rezultat timskog rada stečajne uprave i pravnih zastupnika KAP-a, advokata Veska M. Božovića iz Podgorice, Melanie Van Leeuwen iz Pariza i Markosa Drakosa sa Kipra", precizirao je Perišić.

On je dodao da je VTB pred međunarodnom arbitražom u Londonu i pred Visokim sudom pravde u Londonu zastupala ugledna advokatska kancelarija King & Spalding International iz Londona koja zapošljava preko hiljadu advokata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније