Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 07. 2015. 19:44 >> 19:42

CG I TURSKA

Jačati saradnju između opština

Crna Gora i Turska treba da ojačaju ekonomsku saradnju na lokalnom nivou, ocijenjeno je na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava, Suada Numanovića, s članovima delegacije Turske, koji u Crnoj Gori borave povodom inicjative za bratimljenjem Opština Rožaje i Kirkareli.

“Turska je jedna od četiri države u svijetu, pored SAD, Argentine i Srbije u kojoj živi najveći broj naših iseljenika/ica. Prema procjenama Udruženja naših iseljenika u Istanbulu, u Turskoj živi njih oko 250 hiljada”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Numanović je, kako dodaju, upoznao gradonačelnika Kirkarelija sa stanjem prava i sloboda manjinskih naroda i naporima koje Crna Gora ulaže da bi ih zaštitila.

“Ministar je konstatovao da Crna Gora i Turska imaju odlične bilateralne odnose i intenzivnu saradnju o čemu svjedoče brojni potpisani sporazumi između dvaju država. Kako se očekuje da će Crna Gora u bliskoj budućnosti postati dio  Evropske unije, investiranje u Crnu Goru je ujedno i ulaganje u Evropu, podsjetio je ministar. On je izjavio da Crnu Goru vidi kao izazov investitorima iz Turske za evropsko  tržište”, dodaje se u saopštenju.

Porast ulaganja u nekretnine je, kako navode, sve značajniji, kao i priliv po osnovu investicija u domaća preduzeća i banke. Veoma značajna oblast saradnje je, osim turizma, i privreda, pa bi, dodaju, bilo poželjno da saradnja da rezultate i kroz otvaranje malih i srednjih preduzeća.

“Gradonačelnik Opštine Kirkareli, Mehmet Kesimoglu izjavio je da tu opštinu nastanjuje veliki broj ljudi sa ovih prostora, te konkretno iseljenika/ica iz Crne Gore.  On je uzrazio veliku zahvalnost na prijemu i dobrodošlici i konstatovao da su sloga i mir osnov napretka svakog društva, te da su države Crna Gora i Turska odavno prepoznale te vrijednosti”, saopšteno je iz Ministarstva.

Opština Kirkareli nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Turske. Njen  sjeverni i istočni dio pokriven je šumskim pojasom, a šumarstvo je značajna privredna grana u tom podneblju, pojasnili su.

“Samim tim, u sastavu delegacije Turske našao se značajan broj potencijalnih investitora čija je oblast interesovanja, pored energetike, upravo šumska industrija. Kesimoglu je konstatovao da je potrebno  unapređivati i intenzivirati ekonomsku saradnju na lokalnom nivou, te ojačati napore na valorizaciji crnogorskih potencijala, posebno u oblasti energetike i šumarstva”, saopšteno je.

Numanović je, dodaju iz Ministarstva, izrazio žaljenje zbog terorističkih previranja koja, kako su naveli, posljednjih dana predstavljaju sliku Turske široj javnosti.

On je podsjetio da je dijalog najsnažniji adut i osudio svaki napad ili iniciranje istog. “Žrtve svakog napada najskuplja su cijena koju plaćamo kad dijalog izostane. Komunikacija je jedini način da razjasnimo svaki nesporazum, da razumijemo svačija ubeđenja i stavove”, rekao je Numanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније