Žabljak
Pretežno oblačno
-8.7 °C
Pljevlja
Oblačno
-4.1 °C
Herceg Novi
Vedro
2.5 °C
Nikšić
Vedro
-3.4 °C
Cetinje
Pretežno vedro
3.0 °C
Bar
Vedro
4.8 °C
Podgorica
Pretežno vedro
0.8 °C
Ulcinj
Vedro
4.8 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
-5.6 °C

Izbori 2020

30. 08. 2020. 19:09   >>  21:09 6

CeMI

Preko 660 prijava nepravilnosti

Do 19 časova glasalo je ukupno 74,9 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI). Kako su saopštili, u regionu Podgorica glasalo je 77,7 odsto birača, u sjevernom regionu 75, a južnom 71,2 odsto. PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je do 19 časova primljeno 6600 nepravilnosti. Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana. U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta. Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a zatvaraju se u 20 sati.

19:10 CeMi:  Do 19 časova glasalo je ukupno 74,9 odsto birača.

„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 19h je iznosila 71,6 što je za  3,3 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012. godine izlaznost je bila 66,2  odsto, što je za 8,7 odsto manje nego danas“, saopštila je Bjelić.

Kako je navela, oo sada je CeMI-jevom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

„Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je Bjelić.

CeMI je tokom cijelog dana primao prijave o nepravilnosti, a izdvojene su sljedeće:

"Podgorica, osnovna Škola "Branko Božović", biračko mjesto broj 22 - Na biračkom mjestu, u hodniku škole, član biračkog odbora preko telefona prenosi ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti birač glasao, čime je došlo do grubog kršenja člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Kršenje navedenog člana uočeno je i na biračkim mjestima:  Bijelo Polje - Biračko mjesto 41- Orahovica; Podgorica, Donja Gorica, Biračko mjesto 106-A; Podgorica, Biračko mjesto 3-A, Nikšić, Osnovna Škola "Luka Simonović", biračko mjesto broj 3.

-Tuzi, Osnovna škola "Mahmut Lekić", Biračko mjesto 2 – Prijavljeno je prisustvo uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama biračkog mjesta, što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

-Ulcinj, Osnovna Škola “Boško Strugar”, Biračko mjesto broj 1, Prijavljen je veći broj slučajeva brisanja birača sa biračkog spiska i to sa biračkih mjesta na kojima su glasali prethodnih nekoliko decenija. Niko od nadležnih im nije dao informaciju na kom biračkom mjestu mogu glasati, dok je sajt www.biraci.me van funkcije, zbog čega su nemoćni da saznaju gdje mogu ostvariti biračko pravo, čime je direktno prekršeno pravo birača da glasa.

 

18:55 Nepravilosti sa birališta koje je evidentirao CeMI:17:10 Do 17 časova glasalo je ukupno 68,4 % birača.

Na području Podgorice biračko pravo iskoristilo je 70,9 % birača, u sjevernom regionu 63,9 %, a u južnom 69,6 %.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. godine do 17 satoi glasalo je 7,2% birača manje, a na izborima 2012. godine 12,5% manje.

15:40 Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) javili su da na 967 obrađenih biračkih mjesta je prijavljeno 2,4% građana da glasa putem pisma, odnosno 11 500 birača.

"S obzirom da članovi biračkog odbora obilaze prijavljena lica u periodu od 13 do 20 sati procjene su da je teško obraditi više od 20 birača u tom periodu ako u prosjeku utroše 20 minuta po jednom biraču. Na 120 biračkih mjesta je prijavljeno više od 20 lica za glasanje putem pisma. CeMI procjenjuje da na ovih 967 biračkih mjesta neće moći da iskoristi glasačko pravo 779 građana, usljed instrukcija koje su članovi biračkih odbora dobili od strane DIK-a", navodi se u saopštenju.

13:12 Do 13 sati glasalo je ukupno 54,1 % birača, odnosno 33,4 odsto više nego 2016. godine, saopšteno je iz CEMI-ja.

 

U Podgorici je glasalo 54,4  odsto birača, na sjeveru 48,6 odsto, na jugu 57, 2 odsto građana.

Do 13 sati 2016. godine izašlo je 33,4 odsto manje birača, odnosno 20,7 odsto, dok je 2013. izašlo 18,7 odsto.

11:11 Do 11 sati glasalo je ukupno 35,4 % birača, saopšteno je iz CEMI-ja. U Podgorici je glasalo 35,8 odsto birača, na sjeveru 31,7 odsto, na jugu 37, 1 odsto.

U poređenju sa izborima 2016. godine, glasalo je skoro 15 odsto više birača (14,7). Dakle, na prošlim izborima, do 11 sati na birališta je izašlo 20,7 odsto građana, dok je 2012. glasalo 18, 2 odsto. 

Na 31 odsto biračkih mjesta, kako je rekla PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, postoje fizičke barijere za pristup biračkom mjestu osobama sa invaliditetom, dok na 17 odsto biračkih mjesta nijesu obezbijeđeni šabloni za osobe sa oštećenjem vida.

 „Na 95 odsto biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora nose maske sve vrijeme, dok na 5 odsto biračkih mjesta to nije slučaj. Kada je riječ o rodnoj strukturi BO imamo podatak da je na 78 odsto BM predsjednik BO muškarac, dok na 22 odsto BM tu poziciju pokriva žena. Kada je riječ o proceduri otvaranja naši posmatrači su BM ocijenili srednjom ocjenom 4,4 u rasponu ocjena od 1 do 5“, rekla je Bjelić.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima primijetan je veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred samog BM.

09:33 Do devet sati glasalo je glasalo 14,7 odsto birača.

U Podgorici je glasalo 15, 2 % birača, u južnoj regiji 15,5 % i na sjeveru 12,6 odsto.

„U odnosu na 2016. godinu primijetan je porast izlaznosti do 9 sati i ona je sada dvostruko veća nego 2016. godine“, kazali su iz CEMI-ja.

Nepravilnosti

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je pristiglo 400 prijava..

„Predsjednik odbora na glas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasac glasao, listić ubačen u kutiju a da nije prethodno bio pocijepan. Naknadno su ga izvadili i pocijepali čime je prekršen član 79. PLAV 9 „Glavice“ - Lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 JE promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Bjelić.

Posmatrači su primijetili nedovoljnu doslijednost u primjeni mjera NKT-a i tehničkih preporuka DIK-a za smanjenje rizika od COVID-19.

Primijećeno je glasno izgovaranje imena birača na nekoliko biračkih mjesta, kao i korišćenje mobilnih telefona.  

Posmatrači CEMI-ja prijavili su nepravilnost na biračkom mjestu  Dom Vojske Crne Gore - Muzicki centar, gdje je knjiga sa imenima birača na kratko iznesena iz zgrade gdje se odvija glasanje.

Kada je riječ o nepravilnostima, kako je rekla, evidentirane su  prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta.

 „Naime posmatrači CEMI-ja, ali i veliki broj građana prijavili su povrede člana 68 Zakona o izboru odbornika i poslanika i preporuka DIK-a. Povreda se vrši na način da birački odbori ne zahtijevaju skidanje zaštitne medicinske maske radi vizuelne identifikacije birača, čime se  potencijalno omogućava glasanje sa tuđim identifikacionim dokumentom. Primjećeno je glasno izgovaranje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora, prilikom identifikaciju birača što je u suprotnosti sa odrebama Zakona“, rekla je Bjelić.

U Podgorici i Danilovgradu prijavljeni su birači koji su fografisali listiće i koji nijesu presavijali listić do glasačke kutije.

“Birački odbor u ulcinjskoj OŠ "Pistula" ne dozvoljava praćenje izbornog procesa od strane ovlašćenog posmatrača CeMI -ja. Na ovaj način je povrijeđena odredba člana 111đ  Zakona o izboru odbornika i poslanika”, objavio je CEMI na Tviteru.

 Na nepravilnosti ukazale i partije 

Osim CEMI-ja I CDT-a na nepravilnosti su ukazale političke partije.

Iz Demokratske Crne Gore tvrde da pojedini aktivisti DPS-a prate izlaznost glasača i bilježe u paralelan spisak, kao i da pojedinc, kako navodi,  od kolega zahtijevaju da im javljaju  kada su izašli na izbore.

Demokrate su objavile da je priveden potpredsjednik Demokrata i kandidat za poslanika koalicije "Mir je naša nacija", Vladimir Martinović i nalazi se u stanici policije. Martinović je, kako tvrde, priveden zbog snimka koji je objavio, na kom se navodno vidi da Grujica Matović na 10 metara od biračkog mjesta prati izlaznost glasača i bilježi u paralelni spisak.

Koalicija Crno na bijelo smatra da je odluka Uprave policije o raspoređivanju policajaca na radne zadatke u drugim opštinama, čime im je onemogućeno da ostvare biračko pravo nedopustiva.

“Koalicija Crno na bijelo podržava službenike Uprave policije koji su digli glas protiv takve odluke, želeći da ostvare ustavom zagaratnovano pravo i glasaju”, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić je nakon toga  saopštio je da će svim policijskim službenicima biti omogućeno da ostvare biračko pravo.

Građanski pokret URA prijavio je da se u blizini biračkog mjesta 25 na Cetinju “Šah klub Cetinje” nalazio propagandni materijal DPS-a, koji je osvanuo preko noći.

“URA zahtijeva da Komunalna policija napiše kaznu DPS-u zbog lijepljenja propagandnog materijala u blizini biračkog mjesta”, navodi se u saopštenju.

CEMI ima 1355 akreditovanih pomatrača

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Posmatračka misija CEMI-ja ima 1355 akreditovanih pomatrača. CEMI posmatrači raspoređeni su na biračkim mjestima na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Pozvali su sve građane da o svim nepravilnostima obavijeste CEMI. 

 

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo