Izoštreno

ŽRIJEB, NAPULJ, RUKOMET 29. 11. 2017. 17:50   >>  17:30 15

ŽRIJEB, NAPULJ, RUKOMET

N. Šofranac: 1. decembar

Biće veoma zanimljiv posljednji mjesec, ali već je dovoljno iščekivanje njegovog prvog dana. Žrijeb koji će se komentarisati ploa godine, prvenstvo koje će obilježiti kraj godine i derbi koji će se konzumirati te večeri, ali može imati epohalnu abdikaciju kao konsekvencu.

Moskva je okupana za veliki događaj, Rusi pokušavaju da prevaziđu sebe kao kad je prije 4 godine bila atletika, a odmah potom i ZOI u Sočiju, vanredno uspjele manifestacije. Vidio se taj trud i na preliminarnom žrijebu u S.Peterburgu prije već dvije i po godine, a tek ljetos na Kupu Konfederacija, kad je izgledalo da finale nije u bivšem Lenjingradu nego u vasioni. I sad su sve spremili puno prije vremena, najmoderniji metro da se izbjegnu gužve, najnovije stadione, maskotu, loptu, poster i špicu Mundijala - kao da sjutra treba da počne a ne za pola godine. Nikakve veze sa Brazilcima koji su stalno uvjeravali “biće sve u redu”,a onda na dan otvaranja moleri i dizalice još sređivali novi stadion u Sao Paolu gdje su igrali Brazil-Hrvatska prvi meč. Izgleda stvarno daleko to doba, improvizacija, sudija Nišimura kao nečiji vojnik, ali i veliki protesti na ulicama protiv samog održavanja prvenstva. Ogromni socijalni protesti, zbog kojih je i žrijeb održan u jednom risortu, daleko od velikih gradova i demonstranata, decembra 2013, a slično se desilo u blizini Marakane uoči otvaranja Olimpijskih igara, veliki okršaj sa policijom, jedva smo stigli do stadiona. Pitao sam puno Brazilaca kako to da zemlja koja je najzaljubljenija u fudbal na planeti može da bude protiv najveće fešte, objasnili su to glađu i politikom, ali na licu mjesta smo se uvjerili da ga s više strasti vole Argentinci.

Oni su i u doba najveće diktature izašli na ulice da ga slave, a sad je to nemjerljivo. Nego, sad tih problema nema, žrijeb će biti održan u koncertnoj sali državne palate u Kremlju, nekadašnjem simbolu SSSR-a, idealna pozornica, 6000 mjesta. Putin je osigurao prisustvo njemu bitnih saveznika, a sve ostalo logično prepustio FIFA-i, Infantino je već danima tamo. Multi medijski spektakl, nakon izbora “the best” i ovo će biti glamur, a voditelji su legendarni engleski bombarder Geri Lineker(10 golova na dva Mundijala) i ruska novinarka Marija Komandnjaja. Osam zemalja je osvajalo čuvenu “boginju”, njihovi predstavnici izvlačiće kuglice, Kanavaro Italiju, Kafu Brazil, kao posljednji kapiteni šampioni, Argentinu ništa manje nego Maradona, Španiju Pujol a Francusku Zidan, to su najsvježiji prvaci, a Urugvaj je prošli put predstavljao legendarni Giđija, strijelac tog gola koji je sledio Brazil 1950. i stvorio “Marakanaco”, ali je u međuvremenu umro i sad će biti Forlan, MVP 2010. Dok se budu miksali slavni momenti istorije oni će uz međusobnu komunikaciju kreirati grupe, šešir po šešir. Ovaj put kriterijumi su baš prosti - sva 4 šešira su urađena po renkingu iz oktobra, osim naravno Rusije koja je morala u prvi, a inače je po rejtingu na 65.mjestu, najgora od svih.

Prvi šešir čine osim Rusije još Brazil, Argentina, Njemačka, Francuska, Poljska, Belgija i Portugal, oni će biti nosioci grupa, Rusija će svakako biti A1 i igrati meč otvaranja Mundijala, a ostali će biti žrijebani od B do H, ali svakao nositi jedinice. Onda idu ostali šeširi, s tim što iz drugog neće obavezno biti dvojke, ali to je i manje bitno. Ono što je bitno jeste da ovaj put nisu samo Evropljani u drugom šeširu nego i polovina Latino Amerikanaca, ali geografska komponenta će donijeti poludirigovan žrijeb- ne mogu biti ekipe istog kontinenta u istoj grupi, osim silom prilika evropske, i to u 6 grupa po dvije i u dvije po jedna.

To će ograničiti opcije kako se žrijeb bude bližio kraju, ali bolje ovako nego lakrdija prije 4 godine kad je Francuska kao najgora po rejtingu ispadala iz drugog šešira u četvrti, a da bi se to izbjeglu Platini i Blater su napravili zavrzlamu ubacivši je kao desetu u drugi, pa još igrom vrućih kuglica izveli da baš njihove Francuska i Švajcarska budu zajedno u mekšoj grupi i prođu (vrlo često su bile zajedno), a da žrtva bude Italija baš kao što se desilo na simuliranom žrijebu,i završi u grupi smrti sa Engleskom i Urugvajem i na kraju pobjednikom grupe Kostarikom, uz sve igranje u Amazonskoj džungli. Uspjela generalna proba jedne mućke koja je uspjela, ali srećom njih dvojica sada više nijesu tu, FIFA je očistila puno toga.

Sada drugi šešir čine Španija, Hrvatska, Engleska, Švajcarska, Kolumbija, Urugvaj, Meksiko i Peru, jedan veliki miks, a interesantno Španci koji su u velikom usponu žale što su u oktobru ostali osmi (zbog Rusije nedovoljno), a Francuzi im umakli mizernih 6 bodova! Još više žale zbog Poljske koja je vješto izračunala da će sačuvati renking ako ne bude igrala prijateljske mečeve i uspjela za dlaku, pa je prvi put u istoriji u prvom šeširu. Da smo sačuvali onih 2:2 u Varšavi pomogli bi Španiji. Ovako svi se pitaju može li Španija na Brazil i Argentinu ili će na neku od evropskih, a ako tako bude onda će im iz donjih šešira doći egzotične selekcije. Može, i ne mora biti grupa smrti. Englezi opet priželjkuju Rusiju, nakon svih onih tuča u Marselju na Euru, ali zato da bi onda išli još na Afrikance, kao što uostalom žele sve selekcije s našeg kontinenta.

Treći šešir čine Danska, Švedska, Island, Kostarika, Iran, Tunis, Egipat i Senegal, od kojih je Danska realno najjača, ali pažnja na Iran koji je veoma ozbiljan. U posljednjem su Srbija, Japan, Australija, Koreja, Nigerija, Maroko, Panama i Arabija, ali poziciju Srbije mogu da olakšaju baš ovi kontinentalni ključevi, dok će svi ostali u veoma teške grupe. Na juče simuliranom žrijebu koji je imao za cilj da pokaže dinamiku i pravila, Brazil je ponovo zajedno sa Hrvatskom i prvi meč s njima, dok su tu bili još Kostarika i Japan, slatka grupa. Srbija je završila sa Poljskom, Kolumbijom i Iranom, pa traže reprizu, ali u takvoj grupi bi bilo veoma teško igrati svaki meč, može to i bolje. Argentina je izvukla stare znance – Meksiko (nije isti kontinent), Švedsku i Maroko, od Švedske je ispala 2002, dok je Meksiko izbacila 2006 i 2010, ali s njima je uvijek krvavo.

Mnogo će zavisiti od žrijeba, svi misle da će grupa Brazil-Španija biti najjača, ali takva baš može da bude najlakša, najbitniji je taj treći šešir i gdje će Evropljani iz njega i takođe geometrija grupa, ko s kim ukršta u osmini. Ovdje nije lavirint kao na Euru sa 24 ekipe, kad smo na jutro raspleta imali preko 900 kombinacija i križanja, ovdje ide odmah A1-B2, A2-B1, i tako redom, najprostije. Tako smo prošli put znali odmah da će Brazil osvojiti grupu A, ali da ga u osmini čeka velesila Španija ili Holandija, ili pak opasni Čile, što se i desilo uz krah Španije. Cijeli kostur će moći da se projektuje, možda i kalkuliše zbog mega derbija u četvrtfinalu, ali najbitnija će biti baš osmina. Izgleda kao sjutra a biće tek na Mundijalu 2026.godine formula 48 selekcija, kada će biti 16 grupa po tri, kraća i opasnija prva faza gdje ne smiješ kiksati odmah, a potom nokaut faza od šesnaestine do kraja, isti broj mečeva, isto trajanje, a puno više nokaut mečeva.
Boban, Infantino i kompanija su uvjereni da će tako dinamizirati sve, ali eto da kažem i tu što mislim - to forsiranje nokaut mečeva baš u fudbalu ne pomaže da se izabere najbolji, može se opstrukcijom igre stići do penala, danas je sve ujednačenije, igra je u toj fazi. Sistem duplih grupa je bolji, kao što je bilo u Ligi šampiona 1999-2003 ili na Mundijalu Španija 1982 kada se nakon prve faze sa 24 došlo na 12 ekipa, pa nova elitna grupna faza gdje su samo pobjednici grupa išli u polufinale, pravi filter. Ali, sačekajmo sada petak u 16 sati po našem vremenu, taj dvočasovni spektakl, mnogi će nakon toga imati svoju viziju Mundijala i čemu da se nadaju. Zaista mogu biti veoma različite grupe.

Dok još budemo slušali selektore u miks zoni sa svojim analizama a stizali nam i tačni termini i mjesta susreta (neki će počinjati u 23 po lokalnom vremenu), doći će vrijeme za veliki derbi Italije, sudar svjetova Napoli-Juve. Petak 1.decembar u 20.45, odavno određeno uoči tako bitnog posljednjeg kola Champions. Napoli tek u srijedu igra meč molitve u Roterdamu (jer Siti 4 dana uoči šampionskog derbija Mančestera te večeri mora da im savlada Šahtjor u Harkovu), a Juve u utorak da ovjeri u Pireju. Tako se došlo do petka, što je već viđeno u petak 1.marta 2013, datum koji je Mazarijev Napoli odredio kao dan sudbine i smjene, ali Konteov Juve se već do tada odlijepio i priveo sa mirnih 1:1. Koliko je takvih velikih duela između njih bilo u ovoj deceniji, počev upravo od velike fešte Napolitanaca oko nove godine u sezoni 2010/11, tri gola Kavanija za velikih 3:0 i trku sa Milanom tada za Skudeto. Nakon toga novembar 2011, prvo odlaganje zbog poplave, pa krajem mjeseca jednog ludog ponedjeljka, šou Napolija i 3:1 uz šou “tri tenora” Laveci-Hamšik-Kavani, ali Vučinić i Pirlo vuku Juve do 3:3 i pokazuju novi karakter koji je donio Konte, neće izgubiti nijedan meč te sezone, ovako ili onako.

Nakon tog derbija prvenstva 2013 koji je opisan, uslijedio je trijumf Napolija u proljeće 2014. sa novim idolom Iguainom, ali već apsolutno kasno, Juve je letio ka tituli rekorda, a veliki pratilac te sezone je bila Garsijina Roma, takođe sjajna. Potom, januar 2015, po kiši i zimi, Benitez je prozivao krađe Juvea pred meč, tražio osvetu, i baš kod 1:1 i nalet njegovih desi se ofsajd gol Kjelinija,još nije postojao VAR, super Vidal za 1:3 na kraju. Prva pobjeda u Napulju nakon 15 godina, još od vremena Zidana.

Nakon malera i odlaska Beniteza stiže profesor Sari i blistavi Napoli koji pleše, već u septembru Juve pada 2:1, ali još je dobro prošao, kako je samo igrao Iguain. U februaru se desio meč Skudeto u Torinu koji je Juve dobio autogolom u 89.minutu i Napoliju se svijet opet srušio. Prošle sezone igrali su dva meča u tri dana i to nedavno, početkom aprila, uz veliku novost - Iguain je sada na suprotnoj strani, već im je dao gol u Torinu za 2:1. I to se čekalo kao neko čudo, i Napoli i Roma se još nadali, ali Juve je rano poveo pa se puno branio - 1:1 uz dominaciju Napolija, Hamšik strijelac, Iguain se nije ni vidio, zvižduci ga ogluvjeli, ali Juve je cilj postigao opet. Tri dana kasnije razgoropađeni Iguain dvostruki strijelac, ali prekrasni Napoli okreće na 3:2, ima još pregršt šansi, ali za finale je falilo još golova jer u Torinu su drastično oštećeni 3:1. Baš tada Juve nije primio nijedan gol u dva meča sa Barsom, a Napoli mu je davao i golove i stvarao zicere, ali opet i opet ništa. Ta igra post-Iguain sa Mertensom u špicu i čigrama Insinjeom i Kaljehonom koji ga hrane je funkcionisala, ali Pipita im je dao 4 gola ukupno i pokazao prstom na De Laurentisa, da je on krivac što je otišao. Bilo je tu i finale kupa 2012 u Rimu koje je Napoli glatko dobio, pa vreli Super kup u Pekingu 4:2 za Juve uz otrove, puna je baš ova decenija.

Bilo je velikih duela i prije, famozni su oni iz 2006, prvo ih je Napoli u avgustu izbacio iz kupa 3:1, a onda u novembru veliki derbi druge lige 1:1, zajedno su se vratili u Prvu. De Laurentisu je uvijek Juve bio na putu uspona, smatra ga doslovce neprijateljem. I sa Iguainom se preloše razišao, ali sada neće igrati zbog operacije šake, juče je njegov sin rekao da se ne raduju tome, nego su željeli da on igra i da mu daju 4 gola. Kad je on tu svi igrači Napolija se ultra motivišu, posebno Kaljehon kojeg je htio da se otarasi, tražio to od predsjednika. Kako će Alegri postaviti sada ostaje otvoreno mada djeluje neizbježno Mandžukić u špicu, vrlo moguće Dibala i Daglas Kosta bočno, ali izbora ima dosta. Sari računa na svoj veliki trio, ali na sredini je sve otvoreno, Hamšik naravno, ali Alan ili Žoržinjo, pošto izgleda da planira Zjelinskog. Takođe rovit je Mario Rui koji mijenja maleroznog sjajnog Gulama, tu su problemi, ali Hisaj može sve, računa se i na džokera Unasa. U januaru Ingleze i Denis Suarez da se poveća izbor, Skudeto je opsesija, ali kakva šansa da preksjutra ostave Juve 7 bodova. Uraditi to u decembru bilo bi ozbiljno, jer Juve je problem, za sve ostale Napoli ima rješenje i klasu. Ovaj put sve moraju da urade perfektno, sad su i jači ali nemaju njihovu rutinu u osvajanju i igranju ovakvih duela, mora se igrati i glavom. Utisak je da ovaj meč ima težinu onog iz februara 2016, može da ima još veću. Juve nakon toga osim Olimpijakosa ima i Inter kući, pa Romu na strani, kakvi derbiji, tu bi trebao da bude i Iguain, ali trebaće mnogo snage i lucidnosti koja je falila npr protiv Lacija, pogotovo protiv Rome.

Izuzetan decembar, igraće se stalno, uključujući i subotu 23.decembar pred sam Božić, ali i u subotu 30.decembra pred novu godinu, pa opet 6.januara na Befanu, da bi onda imali pauzu do 21.januara, dakle fudbal za praznike poput Engleza. Uostalom mega derbi Real-Barsa je pred Božićne subote 23.decembra u 13 časova, u nesvakidašnjem ambijentu - nema stajanja.

Još samo malo istorije klasika juga i sjevera, Napoli je postao problem za Juve u 80-im dolaskom Maradone i Bertonija, pamti se vječno indirektni udarac Maradone koji sa 10 metara prebacuje živi zid uz nestvarnu dozu felša. Takođe veliko slavlje Maradone, Đordana i drugova oktobra 1986 u Torinu kad su šampione srušili 1:3 i krenuli jako ka prvom Skudetu. Na proljeće je bilo 2:1 u Napulju i pored ponosne igre Platinija, i titula je konačno stigla u grad strasti. To su bile godine Napolija, pamtim jedan stravični meč u jesen 1988, kad je Zofov Juve srušen 3:5 u Torinu uz šou Maradone i Kareke, ali Ruj Baroš je izludio Feraru, a na proljeće u četvrtfinalu kupa UEFA 2:0 za Juve, pa ludih 3:0 za Napoli u revanšu, potom i taj jedini evropski trofej. Godine 1990. Maradona je dva puta za antologiju matirao Takonija za 3:1 i veliku trku sa Milanom do drugog skudeta, a u septembru u Super kupu čak 5:1 za ekipu Maradone protiv tima snova Bađa, Skilaćija, Heslera, Di Kanija, Kaziragija, ali onda i brzi pad. Nasljednik Maradone bio je Zola, još jedna magična desetka ali kratko je trajalo, pošao je u jaču Parmu, a ovih dana vrte slike Maradone, Zole i Insinjea zajedno, kao da je kucnuo čas za novu istoriju. Kavani, Iguain, Laveci već su zaboravljeni, na rivi se živi za današnje junake, Mertens je u ludoj formi, a nema boljeg meča da Marechiaro konačno stigne Maradonu i cifru 115. Nakon mundijalskog žrijeba bolje se dobro koncentrisati za ovakav meč.

Ali, biće u petak da se koncentriše i na rukomet, kreće SP. Istina naše kreću u subotu veče sa Dankinjama, taman nakon basket poslastice Džikić-Muta, ali u petak u 17.30 emitujemo jednosatnu emisiju koja najavljuje sve, a onda od 18.45 otvaranje i prvi meč domaće Njemačke i misterije Kameruna. Prenosićemo veliki broj mečeva, a od osmine pa do kraja praktično sve, već u utorak čak tri duela, naše igraju tada u podne sa Japanom, pa u 18 Njemačka-Srbija, grupa s kojom ukrštamo, pa u terminu Lige šampiona i prekrasni meč Rumunija-Španija, gdje će Barbosa da čuva Neagu.

Biće da uživaju ljubitelji rukometa, biće ovo i dobro posjećeno prvenstvo, a mnoge selekcije su i izmjenile rostere. Naravno, pratimo našu grupu, ne bi smio doći u pitanje plasman u osminu, ali i ne bi baš željeli da igramo sa letećom Holandijom odmah. U manje od 24 sata dva derbija na startu, sa Danskom pa Rusijom, evropska bronza pa Olimpijsko zlato. Danska je naša sudbina, naše su ih savladale još na debiju EP 2010, na njihovom tlu 29:30, kako je samo Bojana odigrala, Mortensen zbunjena. Onda taj bolni poraz u osmini SP u Beogradu 2013, kad je Kaćin gol za produžetke zakasnio desetinku, pa blistava pobjeda opet kod njih 21:23 na SP 2015 i par dana kasnije skoro traženi poraz za 5.mjesto zbog boljeg Olimpijskog puta. A kako nas je taj put odveo opet kod njih naše su ih razbile u finišu tog marta 2016, i ostavile bolno bez Rija. Ni nama Rio nije prijao pa se otišlo u tanjem sastavu na Euro u Švedskoj prije godinu i na startu baš kao i sada ta sudbonosna Danska. Poraz 21:22, ali bili smo oduševljeni borbom mlade ekipe, Milena je vukla, bila je i pobjeda blizu, baš blizu, sjajno drugo poluvrijeme. Sad kad su tu opet Kaća i Jovanka tu je i samopouzdanje, protiv Srbije čak 36 golova s njih dvije na čelu, i izjave igračica da im sad prija brža igra, što više da su u tom ritmu tim bolje. To je velika novost jer cijeđenje u odbrani i stajanje na loptu su bile doktrine, ali švedski selektor neminovno će ubrzati, njegova Švedska je još prije Danske i Holandije uvela tu igru s pancirom, pa je Helen Tomsen nadogradila u obje selekcije kasnije. Bitno da odgovara i igračicama, Jovanka već odavno to igra, uklapaju se i bekovi, kakva šteta što nema Majde. Za Dansku smo svakako optimisti, uvijek se odigra dobro, iako bukmejkeri favorizuju njih dva gola. Onda bi bilo lakše igrati odmah sa Rusijom, koja je zasijala zlatom iz Rija, onda bila oslabljena i nedorečena na EP iako je Vakirjeva opet vukla. I one su nam prije ležale puno, ali ova ekipa je nova energija a ujedno i enigma, već na SP 2015 se vidjela snaga,dobile su 8/9, a završile tek pete. Strašno teški mečevi, onda lakši, ali biće tu još bivši prvak svijeta Brazil, promijenjen nakon šoka od Holandije u Riju, ali Ana Rodrigez i Duda Amorim su na top nivou i dalje. Jaka grupa, a ukrštanje s domaćom Njemačkom koja je dobra (čak dobila super Holandiju na EP, pa još dva puta u testovima), sa Holandijom koja želi da skine konačno Norvešku s trona, Srbijom koja će nakon dva meča imati i Andreu Lekić, a Obradović sanja veliki domet s punim sastavom sada, ali i uvijek opasnom Korejom i dubokom zonom, sve opasni nokaut rivali, ali Holandija apsolutno za izbjeći.

Zato ćemo tu grupu pratiti posebno, ali i drugi dio kostura je izuzetan, Norveška koja je opet osvojila sve sa trijom Merk-Kristijansen-Oftedal sad ima i zvijezdu Bukurešta Amandu Kurtović da zamjeni Merk, i opet je najopasnija, testiraće je Poljska, ali pažnja i na ovu Rumuniju koju vodi Ambroz Martin iz Đera i koji će se oprobati sa svojim zemljakom Duenjasom koji dugo vodi Španiju. I Švedska je selekcija koja raste brzo sa Gulden i Hagman, ali i Slovenija sa Gros koja je u baražu izbacila Hrvatsku, biće i tamo puno sjajnih ukrštanja. Što tek reći za gvozdenu i sad baš tamnoputu Francusku koja će se brzo izmjeriti sa Španijom i Rumunijom. Do narednog petka mečevi za bodove, a tada će se nacrtati cijeli kostur do kraja, pa će od vikenda krenuti jedan na jedan, sve do 17.decembra i velikog finala. Istog dana biće i finale fudbalskog SP u Jokohami, a iako kreće već za nedjelju dana čekamo noćas da saznamo posljednjeg učesnika, Lanus ili Gremio u grotlu predgrađa. Ko prođe biće najveći ali ne i jedini izazivač nesigurnog Reala, koji prije puta ima da odigra “derbi krvi” u Bilbau, pa s Dortmundom i još najteže u Sevilji - a čim se vrati pomenuti praznični El Klasiko. Kao i uvijek uz još beogradski VAR derbi i čaroliju zimskih sportova koji se potpuno zahuktavaju biće to decembar velikih emocija, ali da vidimo ovaj prvi dan za početak.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo