Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

17. 05. 2021. 07:15 >> 07:15

PARKING SERVIS PODGORICA

LED table na svim važnijim saobraćajnicama

Podgorički Parking servis u posljednje vrijeme posebnu pažnju je posvetio modernizaciji opreme i pružanja usluga, a u narednom periodu fokus preduzeća biće na zaokruživanju procesa digitalizacije, kazao je Dnevnim novinama direktor ovog Društva Nusret Canović.

Parking servis je prošle godine dobio operativni centar, koji je omogućio razvijanje u tehničko-tehnološkom dijelu.

U prethodnom periodu postavljene su tri LED table na Bulevaru Ivana Cmojevića, koje pokazuju broj slobodnih mještana najbližim parkiralištima, a nedavno su instalirane četiri info-LED table na bulevarima Sv. Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića i u Ulici 13. jula.

“Imali smo mogućnost da postavimo LED table zahvaljujući našem operativnom centru, gdje se ‘slivaju’ sve informacije sa podgoričkih parkirališta, koja su sada povezana”, objašnjava Canović.

Ističe da je na ovaj način vozačima znatno olakšana potraga za parking mjestom, a ujedno da se na ovaj način smanjuju gužve, duga čekanja, ali i dodatno, možda i najvažnije, zagađivanje životne sredine.

“U narednom periodu planirano je postavljanje novih LED tabli na brojnim lokacijama u gradu. Prioritet će biti kritična mjesta, jer su evidentne velike saobraćajne gužve u glavnom gradu, tokom saobraćajnog špica i sve je teže doći do parking mjesta zbog povećanog broja vozila. Jasno nam je da vozači gube dosta vremena u traženju parkinga, ali želimo da razbijemo tu famu da u Podgorici nema dovoljno parking mjesta”, kaže Canović.

Svakodnevno prate podatke i svjesni su gdje ima, a gdje nema dovoljno mjesta.

“U toku najvećeg saobraćajnog preopterećenja, obično od 11 do 13 sati, na dva ili tri mjesta imamo situaciju da nema slobodnog parking mjesta, ali na svim ostalim parkinzima ima slobodnih mjesta u svakom trenutku. Primjer je parking kasama ‘Morača” gdje se nije dešavalo da budu popunjena sva mjesta, a nalazi se na svega 100 metara od pješačke zone u strogom centru grada. Uz sve to, na ovom parkingu su znatno povoljnije cijene nego na ostalim parkinzima u centru grada”, kazao je Canović.

On podsjeća da je posljednje korigovanje cijena urađeno po modelu tzv. stepenovanja, gdje je u strogom centru grada, iza Beka, cijena parkinga 70 centi, kod Gradskog stadiona 60 centi, odnosno 50 oenti iza istočne tribine i kod kasarne.

Tokom ove godine biće postavljeno još najmanje desetak LED tabli na glavnim bulevarima, a kasnije će se ova mreža širiti i na druge saobraćajnice.

Fokus Parking servisa u narednom periodu, kaže Canović, biće zaokruživanje procesa digitalizacije poslovanja.

“Ove godine radimo na tome da omogućimo plaćanje mjesečnih pretplata i parking karata putem aplikacije i vebsajta, što je do sada moralo preko banke ili pošte da se plaća. Takođe, ornogućićemo i plaćanje dnevne karte, koju su izdavali naši kontrolori. Na ovaj način pravi se potpuno digitalno poslovanje, bez dolazaka u naše prostorije”, istakao je Canović.

Pored Operativnog centra, Parking servis je prošle godine dobio i dva “smart” parkinga u blizini “Limenke” i kod Rektorata.

Ovaj projekat opravdao je svoju namjenu, iako nije u potpunosti zaživio, jer ni lokacije, kako kaže Canović, nijesu najbolje da bi se već sada davala ocjena uspješnosti.

Dodatni izazov biće i fiskalizacija, s obzirom da sve lokacije moraju biti opremljene internet vezom.

Operativni centar doprinio je da se bolje sagleda frekvencija saobraćaja i broj vozila, te dobiju pojedine bitne informacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније