Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ A.B. ]

30. 06. 2023. 14:32 >> 16:49
1

NAKON PISANjA PORTALA RTCG

Pekić dobija spomenik u Podgorici sljedeće godine

Predsjednica Skupštine opštine Glavnog grada Podgorica Jelena Borovinić Bojović uputila je danas inicijativu da se u Glavnom gradu podigne spomen-obilježje u vidu biste čuvenom piscu i rođenom Podgoričaninu Borislavu Pekiću.

Borovinić Bojović se oglasila nakon pisanja Portala RTCG. 

 

"Kao jedan od naših najvećih pisaca i najmarkantnijih kulturnih ličnosti, Pekić zasigurno zaslužuje ovakvu vrstu priznanja od svog rodnog grada. Ako uspijemo da sve pravne procedure završimo na vrijeme, centar grada dobiće spomenik ovog velikana 4. februara sledeće godine, na dan njegovog rođenja. Do tada, srdačna preporuka svim sugrađanima - čitajte Pekića", poručila je predsjednica SO. 

Pekić je, podsjetimo, rođen 1930. godine u glavnom gradu Crne Gore. Budući da mu je otac bio visoki državni funkcioner, porodica Pekić se često selila, pa je Borislav živio i na Cetinju.

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Hodočašće Arsenija Njegovana" iz 1970. godine i niza drugih priznanja.

Portal RTCG je prošle sedmice pisao da je od smrti Borislava Pekića prošla 31 godina, a da u Podgorici, njegovom rodnom gradu, ne postoji niti spomenik, niti muzej posvećen jednom od najvećih književnika postmoderne.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније