Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.Č.J.

22. 04. 2024. 11:47 >> 11:46

PODGORICA

Raspisan Konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica

Služba Glavnog gradskog arhitekte pripremila je Konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, saopšteno je iz Glavnog grada.

Konkurs je, kako su kazali, rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu.

"Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke stabilnosti i podizanje kvaliteta života svih stanovnika Podgorice", navodi se u saopštenju.

Primarni cilj konkursa je, kako su kazali, da se dobije najbolje idejno pejzažno-arhitektonsko rješenje Park šume Lješkopoljska Gorica, koje će predstavljati osnov za dalju izradu glavnog projekta.

Od idejnih rješenja na konkursu se najprije očekuje naglašen aspekt ekologije.

"Fokus je na dizajnu koji se oslanja na prirodu, osiguravajući da buduća Park šuma podstiče biodiverzitet i unapređuje zdravlje ekosistema. U dizajniranju parka prioritet dati obnovi i uspostavljanju lokalne flore i faune, doprinoseći očuvanju prirode i poboljšanju kvaliteta života u gradu", navodi se u konkursu.

Integracija sa prirodnim pejzažem je još jedan bitan aspekt.

"Naglasiti vezu Park šume sa okolnim pejzažem, uzimajući u obzir topografiju, blizinu rijeke, okolnih brda, i urbano tkivo. Važno je identifikovati sve potencijalne pješačke i prirodne veze za razvoj mreže staza i zelenih koridora. Projektovati vizure koje omogućavaju doživljaj prirodnog i urbanog pejzaža Podgorice", navode iz Glavnog grada.

Idejno rješenje treba da ima fokus na održivost i klimatske promjene.

"Kroz strategije održivosti, rješenja zasnovana na prirodi i zelenu infrastrukturu ublažiti i prilagoditi se na efekte klimatskih promjena, kao što je urbano ostrvo toplote", navodi se u konkursu.

Traži se i da Park šuma ima svoj identitet i program.

"Dizajnirati fleksibilan i prilagodljiv prostor za različite aktivnosti i događaje tokom cijele godine. Ne planirati elemente koji odvraćaju od ekološkog fokusa kao što su preprogramirane atrakcije i vještačke strukture. Umjesto toga predvidjeti aktivnosti koje podrazumijevaju dublju povezanost sa prirodom, podržavaju lokalni ekosistem i poštuju kulturno nasleđe", navode iz Glavnog grada.

Prema konkursu još jedan bitan aspekt je angažovanje zajednice.

"Podržati uključivanje lokalne zajednice i društvenu koheziju kroz inkluzivni dizajn, koji odgovara različitim grupama korisnika, bez obzira na porijeklo, status i godine. Predvidjeti sadržaje koji omogućavaju edukativne i kulturne događaje i promovišu ekološku svijest", kazali su.

Od učesnika se očekuje vizija transformacije predmetnog prostora u prirodnu oazu, koja manifestuje savremeni pejzažno-arhitektonski pristup, u cilju obnove prirodne i ekološke harmonije u urbanom okruženju, i adaptacije na klimatske promjene.

"Podizanje Park šume Lješkopoljske Gorice ima za cilj uspostavljanje jedinstvenog sistema zelenila Podgorice i jačanje zelene infrastrukture grada. Takođe, idejno rješenje treba da posluži kao model za promišljanje daljih projekata pošumljavanja urbanih prostora i čuvanja postojećih šuma u Podgorici, ali i čitavoj državi", kazaliu su iz Glavnog grada.

Članovi konkursnog žirija su Vladimir Đurović, pejzažni arhitekta, stručni član; Nenad Ravnić, arhitekta, stručni član; Jakov Lopušina, arhitekta, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore; Vuk Marković, pejzažni arhitekta, stručni član; Duška Mačić, arhitektica, predstavnik raspisivača.

Žiri će dodijeliti prvu, drugu, treću nagradu i tri otkupa. Za prvu nagradu opredijeljen je iznos od 25.000 eura, drugu 12.000 eura, treća nagrada iznosi 6.000 eura a tri otkupa po 2.000 eura.

Rok za podnošenje prijava je četvrtak, 18. jul 2024. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni do petka, 9. avgusta 2024. godine.

Konkursna dokumentacija dostupna je na sljedećem linku:

https://podgorica.me/sluzba-glavnog-gradskog-arhitekte/konkursi/godina-2024/konkurs-za-idejno-rjesenje-uredenja-park-sume-ljeskopoljska-gorica-u-podgorici-competition-for-conceptual-design-of-leskopoljska-gorica-forest-park-in-podgorica/

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније