Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 09. 2015. 11:39 >> 11:28
26

LUKOVAC O SPORAZUMU

Granica s Kosovom nije izdaja Srbije

Crna Gora nije izdala Srbiju time što je nedavno potpisala Sporazum o granici s Kosovom, ocijenio je za Portal RTCG bivši šef diplomatije Branko Lukovac. On smatra i da ne bi trebalo da bude problema oko postizanja sporazuma o granici sa Srbijom, nakon što je Podgorica potpisala isti s vlastima u Prištini.

 

Navodeći kako je bila potpuno ispravna odluka Crne Gore da prizna Kosovo, što je vremenom shvaćeno i u Srbiji, bez obzira "na ishitreno i neodmjereno reagovanje tadašnje Vlade Srbije", Lukovac je rekao da pregovori i sporazumi Srbije i Kosova podrazumijevaju da jedni drugima ne čine smetnje u približavanju jednih i drugih EU.

To, navodi Lukovac, dovoljno kazuje o prihvatanju realnosti.

Komentarišući sporazume o granici s Kosovom i BiH, Lukovac ističe da razgraničenje među državama nastalim krvavim raspadom Jugoslavije predstavlja jedno od "najsloženijih, najtežih pitanja koje one moraju rješavati".

Granice riješiti prije ulaska u EU

"Trebalo je gotovo četvrt vijeka da prvi ugovori o granici budu usaglašeni i parafirani između Crne Gore i BiH, kao i Crne Gore i Kosova, gdje je, realno, bilo najmanje sporova i teškoća. Pa ipak, i to su pratili pokušaji pojedinih 'patriotskih' snaga da steknu političke poene i ojačaju tražeći prostore i osnovicu negdje u bližoj ili daljoj istoriji", rekao je Lukovac.

Ogromnu pomoć u rješavanju pitanja granica dala je, podsjeća on, Badinterova komisija koju je formirala tadašnja Evropska komisija, kada je riješila da se ranije administrativne granice SFRJ mogu smatrati međudržavnim granicama.   

"To što je Crna Gora kroz pregovore uspjela prva doći do saglasnosti i parafirati ugovore -  uz realnu nadu da će oni uskoro biti ratifikovani u parlamentima - objektivno predstavlja podsticaj da se traže rješenja kako za razgraničenja Crne Gore sa drugim susjedima (Hrvatskom, Srbijom, zatim na moru, u epikontinentalnom pojasu,  sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom), tako i za druge države nastale nakon raspada SFRJ", kazao je Lukovac.

Bivši šef crnogorske diplomatije smatra da bi bilo poželjno da se ti pregovori okončaju sporazumima prije ulaska u Evropsku uniju.

Hoće li biti teže oko Prevlake? 

Na pitanje je li saglasan s ocjenama pojedinih političara da je Crna Gora izdala Srbiju time što je potpisala Sporazum o granici sa Kosovom, Lukovac odgovara: "Nikako. Bila je potpuno ispravna odluka Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova, što je vremenom shvaćeno u Srbiji, bez obzira na ishitreno i neodmjereno reagovanje tadašnje Vlade Srbije".

Odgovarajući na pitanje da li će iskustvo Hrvatske sa Slovenijom značiti i teži dogovor Podgorice i Zagreba oko Prevlake, Lukovac je podsjetio da Crna Gora i Hrvatska imaju važeći Privremeni sporazum o razgraničenju na području Prevlake.

"Koji, na zadovoljstvo obje strane, bez teškoća, funkcioniše od 2002. godine. Za razliku od pregovora Hrvatske i Slovenije za razgraničenje u Piranskom zalivu, te svojevremen dogovor o rješavanju tog pitanja uz angažovanje posebne Arbitražne komisije - vlade Crne Gore i Hrvatske su se još ranije dogovorile da, ukoliko bilateralnim putem ne dogovore konačno rješenje kojim bi bilo zamijenjeno sadašnje privremeno, do konačnog rješenja dođu tako što će povjeriti mandat Međunarodnom sudu pravde u Hagu, da donese takvo rješenje. Koliko je poznato, sada se traži zajednička osnova za podnošenje zahtjeva tom Sudu kojem bi svaka strana podastrla argumentaciju u prilog svog stava, pošto su se iscrple mogućnosti postizanja bilateralnog, kompromisnog rješenja", pojasnio je Lukovac. 

Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније