Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 10. 2015. 18:53 >> 18:47
2

USLOV ZA DEMOKRATIJU

SDP: Konsenzusom do fer izbora

Predsjedništvo SDP ocijenilo je da je neophodno da organizatori protesta i državni organi pokažu maksimalan nivo odgovornosti i obezbijede da Ustavno i demokratsko pravo na slobodu okupljanja bude ostvarivano u zakonskim okvirima.

 

"Mirni i demokratski protesti pokazali bi demokratsko sazrijevanje Crne Gore dok bi svaki eventualni drugačiji scenario vodio produbljivanju podjela i narušavanju građanskog mira", saopšteno je nakon osme sjednice Predsjedništva SDP-a.

SDP ponavlja da je, nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO, ključni državni prioritet organizovanje fer i slobodnih izbora kao osnovni uslov dalje demokratizacije, napredovanja Crne Gore u EU integracijama i finalizacije procesa učlanjenja u NATO alijansu.

Navodi se da Predsjedništvo SDP podržava sve napore koji su njegovi predstavnici u Skupštini i Vladi uložili na očuvanju demokratskog dijaloga i poziva sve političke subjekte na uvažavanje evropskih vrijednosti i postizanje širokog konsenzusa o pripremi i spovođenju fer i slobodnih izbora

"Posebno polazeći od činjenice da se izborno povjerenje narušava kršenjem elementarnih demokratskih standarda i antievropskom praksom na lokalnom, a od skoro i na državnom nivou, SDP iskazuje punu spremnost da bude pouzdan partner u tom procesu i biće otvorena za sve konstruktivne prijedloge i ideje unaprjeđenja političkog dijaloga sa ciljem obezbijeđivanja punog i nedvosmislenog povjerenja u izborni proces", piše u saopštenju.

Predsjedništvo SDP konstatovalo je da koalicija "Evropska Crna Gora" suštinski više ne funkcioniše, nakon odgovora DPS-a.

"Predsjedništvo SDP na temelju ove činjenice konstatuje da postojeća Vlada ima status tehničke Vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja", saopšteno je iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније