Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

25. 10. 2015. 00:37 >> 01:43
45

KONJEVIĆ SAOPŠTIO

Policija odbranila red i mir

Crnogorska policija je tokom večerašnjih protesta postupala u skladu sa zakonom i u cilju očuvanja javnog reda i mira, kazao je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, ocjenjujući da su neki predstavnici Demokratskog fronta tokom govora pozivali građane na nasilje.

Konjević je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je policija tokom protesta osigurala stabilan red i mir nakon napada na njih koji su se nedavno desili ispred parlamenta.

„Želim da odam priznanje pripadnicima policije, koji su odradili svoju ustavnu obavezu“, dodao je on.

Ministar je saopštio da je u neredima povrijeđeno 15 policijaca od kojih jedan teže, kao i da su 24 građanina zatražili ljekarsku pomoć najviše zbog posljedica upotrebe hemijskih sredstava „koje smo morali da koristimo“.

„Pored želje MUP-a da prijavljeni skup protekne mirno to se nažalost nije desilo. Tokom skupa bila je aktivna koordinacija između Vlade i parlamenta, i ono što su neki mediji objavili da predsjednik parlamenta nije odgovorao nije tačno. Ključni zahtjev da poslanici uđu u parlament je bio odobren, to im jasno predočeno. Iako smo čekali pozitivan odgovor, nakon izjave Slavena Radunovića da neće da snose odgovornost kao organizatori skupa, došlo je do napada na policiji-kamenjem, bacanjem Molotovljevog koktela, nakon toga su se stekli uslovi za reakciju policije“, dodao je Konjević.

MUP je, kako je naveo, uporno ukazivao da će policija postupati isključivo u skladu sa svojim ovlašćenjima.

„Noćas se desilo nešto suprotno najavi, iako se pričalo o mirnim protestima, kroz niz govora se slala poruka demonstrantima u kontekstu onoga što je moglo da izgleda kao poziv na nasilje.Žao nam je što su protesti pretvorili u nešto što ne bi trebalo da bude dio naše svakodnevnice, ali policija je bila u obavezi da reaguje i da osigura stabilan red i mir“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, u proteklih sat i po na više lokacija u Podgorici  dio demonstranata pružao je aktivan otpor policiji, „ali možemo obećati da će Podgorica sjutra potpuno normalno funkcionisati“.

„Ima privedenih u CB Podgorica, među kojima je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, i u daljem postupku ćemo postupati po nalogu tužioca“, rekao je Konjević.

Upitan zbog čega je priveden Andrija Mandić, Konjević je odgovorio:

„Ako vamo nije jasno zbog čega, ako nijeste vidjeli šta se dešavalo...“, rekao je ministar. Do upotrebe sile, kaže Konjević, nije trebalo da dođe, da su protesti bili mirni.

„Jasno smo rekli kada se napad desi, moraćemo da reagujemo“, kazao je Konjević. On je dodao da ne želi da prejudicira da li će policija dozvoliti eventualno novo okupljanje DF-a.

Konjević je rekao da se sada teško može govoriti o  načinjenoj šteti u centru grada, gdje je razbijeno dosta izloga.

Upitan da li sve što se dešavalo upućuje da je intencija demonstranata bio državni udar, Konjević je rekao da se još o tome ne bi izjašnjavao.

On je kazao da je upotrijebljeno dovoljno hemijskih sredstava da se zaštiti javni red i mir.

„Policija nije dala nijedan povod za incident.Nakon onoga što se desilo, policija je bila u obavezi da tako reaguje. Upotrijebili smo hemijski sredstva da bi se u što kraćem roku vratio javni red i mir. Hemijska sredstva koja se upotrebljavaju nijesu štetna po zdravlje, osim što iritiraju u prvom kontaktu“, rekao je Konjević.

On je poručio da vjeruje da će predstavnici političkih partija izvući nauk, „i da ćemo vratiti dijalog u institucije sistema“.

Direktor policije, Slavko Stojanović kazao je da je policija postupila u skladu sa zakonom, i spriječila eskalaciju nasilja.

„Policiji odajem javno priznanje za blagovremenu reakciju. Još jednom je policija pokazala da je na visini zadatka“, dodao je Stojanović.

On je rekao da je dio demonstranata pokušao da uđe u zgradu Vlade, kao i u bivšu zgradu Vlade.

Stojanović je kazao da se treba zapitati ko je dozvolio da se na kamionu demonstranata, koji je bio ispred Skupštine, nađu kamenice, šipke i bejzbol palice.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније