Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

20. 04. 2016. 12:58 >> 12:45
2

CDT OCIJENIO

Najveći izazov primjena AFIS sistema

Izborni dan u Tivtu je protekao bez sistematskih kršenja izborne procedure, ali su u nekoliko slučajeva primijećena kršenja koja bi trebalo da budu signal da sistem i dalje ne funkcioniše, i na to treba obratiti pažnju prilikom pripreme parlamentarnih izbora, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Oni smatraju da su u parlamentarne izbore ne smije ući bez primjene AFIS sistema provjere otisaka prstiju.

 

Opštinska izborna komisija i birački odbori su, kažu iz te NVO, u najvećoj mjeri kvalitetno i u skladu sa zakonom sproveli izbornu proceduru u toku izbornog dana na ovim lokalnim izborima.

“Ipak, u nekoliko slučajeva primijećena su kršenja izborne procedure koja bi trebalo da budu signal da još sve ne funkcioniše kako treba i da na njih treba obratiti pažnju prilikom pripreme parlamentarnih izbora. Najveći izazov za parlamentarne izbore, kako bi se otklonile sve nedoumice vezane za birački spisak je primjena AFIS sistema”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a podsjećaju da su se izbori u Tivtu nažalost, održali bez ispunjenja tog važnog dijela političkog dogovora.

“Ne smijemo dozvoliti da se u parlamentarne izbore uđe bez pune primjene svega dogovorenog, uključujući i provjeru otisaka putem AFIS sistema”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su dali ključne preporuke za unapređenje procesa i još jednom, kako kažu, skrenuli pažnju na probleme i primjere dobrih praksi na lokalnim izborima u Tivtu:

Intenzivirati kvalitet obuke za članove biračkih odbora za parlamentarnim izborima. Organi za sprovođenje izbora moraju kvalitetno planirati obuke za članove biračkih odbora koji će koristiti elektronsku identifikaciju birača. Potrebno je odmah početi sa pripremama budući da ovaj proces zahtjeva veliki broj „trenera“ i dugi vremenski period za pripremu. Takođe, svaki predsjednik biračkog odbora mora imati priliku da prije izbora kroz elektronski identifikator više puta ponovi radnju provlačenja obije vrste dokumenata – ličnu karte i pasoša.

Državna i opštinske izborne komisije na parlamentarnim izborima moraju uvesti stroge procedure identifikovanje svih članova biračkih odbora, ovlašćenih predstavnika izbornih lista i posmatrača izbora.

Birački odbori moraju obratiti više pažnje na okruženje biračkog mjesta i nedozvoljeno prisustvo partijskih aktivista. Ovo mora biti posebna stavka u obuci biračkih odbora kako bi se spriječio pritisak na birače.

Povećati vidljivost biračkih mjesta za parlamentarne izbore kako bi građani na što jednostavniji način pronašli biračka mjesta na kojima glasaju.

Biračkim odborima za parlamentarne izbore je potrebno detaljno objasniti proceduru glasanja van biračkog mjesta i ovu svrhu može se iskoristiti dobra praksa sa izbora u Tivtu.

Omogućiti kvalitetnije uslove za glasanje, kao i za rad biračkih odbora i posmatrača na parlamentarnim izborima.

Precizno sprovoditi zakonske procedure prilikom javnog glasanja. Biračkim odborima za parlamentarne izbore do detalja precizirati kompletnu proceduru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније