Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 04. 2016. 08:10 >> 07:53
12

INTEGRACIJE

NATO je uz Crnu Goru

Portparolka ambasadora Daglasa Luta, Šenon Kvin, kazala je da su na globalnom bezbjednosnom forumu u Londonu ambasador Lut i drugi panelisti razgovarali o pauzi u širenju NATO, izuzimajući Crnu Goru koja je već u procesu pristupanja Alijansi.

Izjava američkog ambasadora pri NATO Daglasa Luta da u skorije vrijeme neće biti širenja Alijanse probudila je kod protivnika NATO nadu da će Crna Gora ostati izvan ovog saveza. Shodno svojim željama, isti su se nadali da je Lut govorio o našoj zemlji onda kada je rekao da Alijansa neće dobiti nove članove u bliskoj budućnosti.

Međutim, iz kabineta Daglasa Luta stigla je drugačija vijest. Portpatolka ambasadora Luta Šenon Kvin kazala je juče Dnevnim novinama da su na globalnom bezbjednosnom forumu u Londonu ambasador Lut i drugi panelisti razgovarali o pauzi u širenju NATO, izuzimajući Crnu Goru koja je već u procesu pristupanja Alijansi.

"Kao što znate, na sastanku ministara inostranih poslova NATO 2. decembra 2015. godine saveznici su pozvali Crnu Goru da počne pregovore o pristupanju Alijansi. Taj proces je u toku", saopštila je Kvin. "Uvjeravam vas da snažna podrška Sjedinjenih Država politici otvorenih vrata ostaje nepokolebljiva."

Diskusija ambasadora Luta imala je mnogo više aspekata nego što je to prikazano, navodi Kvin.

"Osim toga, on je istakao standarde o članstvu u NATO navedene u članu 10 Vašingtonskog sporazuma koji je Crna Gora već ispunila: da dijeli vrijednosti Alijanse, doprinosi kolektivnoj odbrani i dobije odobrenje koncenzusom", istakla je Kvin, dodajući da je Lut, odgovarajući drugom panelisti na forumu, govorio o izazovima postizanja konsenzusa Alijanse, koji je, kako kaže, Crna Gora već postigla.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević kazao je da će Crna Gora nedvosmisleno nastaviti pristupanje Alijansi, kao što je i planirano.

"Crna Gora više nije u statusu aspiranta, kada potpišemo Protokol o pristupanju, ona postaje posmatrač i učestvuje u radu NATO tijela. Proces ide dalje, nema promjena i Crna Gora će biti članica 2017, kada Protokol bude ratifikovan", objasnio je Garčević Dnevnim novinama.

On smatra da bi u slučaju postojanja namjera da se proces izmijeni potpisivanje Protokola bilo odloženo.

"Slično smo slušali i kada je bila u pitanju Francuska i navodno protivljenje ulasku Crne Gore u NATO, ali kasnije je upravo Francuska podržala pristupanje naše zemlje Alijansi", zaključio je Garčević.

Predsjednik Pokreta za neutralnost Marko Milačič kazao je da je izjava američkog ambasadora pri NATO Daglasa Luta da u bližoj budućnosti nema prostora za širenje Alijanse zbog straha da bi to destabilizovalo Rusiju i ćutanje crnogorskih zvaničnika o tako važnom stavu pokazuje da je članstvo u NATO daleko od gotove stvari, kako se građanima svakodnevno servira putem propagande. 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније