Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

12. 10. 2023. 16:16 >> 17:22
2

PEROVIĆ U BRISELU

Crna Gora priprema osmi paket pomoći Ukrajini

Crna Gora priprema osmi paket pomoći Ukrajini, saopštio je državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta koji se održava u Briselu. Glavne teme sastanka bile su ruska agresija na Ukrajinu i pomoć koju pruža NATO, kao i jačanje Alijanse.

"Poslaćemo ono čime mi raspolažemo a što je njima neophodno i želimo da se angažujemo u okviru Trening misije EU da pomognemo u obuci ukrajinskih vojnika. S druge strane razgovarano je o daljim planovima za jačanje NATO-a i odgovor na promijenjenu bezbjednosnu situaciju u Evropi i tu je ostvaren značajan napredak. Mi smo takođe sa svoje strane odgovorili svim zahtjevima i dogovorima koje smo imali u okviru Alijanse i očekujemo da ćemo u narednim mjesecima doći do finalizacije nekoliko ključnih planova koji se tiču odbrane. Ono što je za nas posebno bitno je da je naš region, bez obzira na sukobe u Ukrajini i dalje u fokusu i NATO i EU i to je naša poruka da Z. Balkan ne treba zaboraviti, još uvijek je nestabilan, sa brojnim problemima", kazao je Perović.

Crna Gora podržala suvereno pravo Izraela na samoodbranu

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) koji je održan u sjedištu NATO u Briselu, ministri odbrane iskazali su spremnost da ulože potrebne napore i kapacitete u cilju pune implementacije odluka donijetih na Samitu u Viljnusu, a koje su od ključnog značaja za unapređenje sveukupnog odvraćanja i odbrane NATO.

"Ministri odbrane zemalja članica Alijanse su kazali da je izvršenje usvojenih planova odbrane jedan od prioriteta za naredni period, uzimajući u obzir da će se zahvaljući njima značajno unaprijediti spremnost Alijanse da se odbrani od bilo koje prijetnje, u skladu sa pristupom 360 stepeni", navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Krsto Perović kazao je da je ovogodišnji Samit još jednom pokazao da je NATO jedinstven i odlučan kada je u pitanju odbrana vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva.

"Mada su tom prilikom donijete brojne ambiciozne odluke, on je istakao da su saveznice dale jasan signal da će predstojeći period obilježiti odgovoran pristup svih kako bi se zacrtani ciljevi dostigli u predviđenom roku", navodi se u saopštenju.

Perović je, kako se dodaje, kazao da će Crna Gora, kao i do sada, predano i odgovorno pristupiti realizaciji zadataka sa NATO agende kako bi Alijansa, združenim naporima, ostala garant jake kolektivne odbrane.

"Takođe, on je istakao da je tokom proteklih mjeseci značajno unaprijeđeno savezničko prisustvo na istočnim granicama, gdje Crna Gora daje svoj doprinos kroz angažman naših pripadnika u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj", navode iz Ministarstva odbrane.

Ministri su, kako su kazali, razgovarali i o stanju u NATO misijama i operacijama.

"U svjetlu posljednjih dešavanja na Kosovu, ministri su istakli važnost koordinsanog djelovanja međunarodnih aktera na terenu, EU, UN-a i NATO-a. Naglasivši punu posvećenost očuvanju bezbjednosti Zapadnog Balkana, ministri su kazali da treba iskoristiti potencijal dijaloga na relaciji Beograd – Priština, kako bi se zajedničkim zalaganjem, mirnim putem, došlo do trajnog rješenja i dugoročne stabilnosti cijelog regiona", navodi se u saopštenju.

Takođe, pozdravili su i nedavno proširenje mandata NATO misije u Iraku, koje će podrazumijevati pružanje savjetodavne i pomoći u izgradnji kapaciteta iračkom Ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj policiji.

"U tom kontekstu, kazali su i da priroda novih bezbjednosnih izazova zahtijeva uključivanje cjelokupne međunarodne zajednice i intenzivnu saradnju sa svim relevantnim međunarodnim akterima, u prvom redu EU, koja ostaje važan partner Alijanse", navode iz Ministarstva odbrane.

Imajući u vidu najnovija dešavanja na Bliskom istoku, a na zahtjev Izraela, ministrima odbrane NATO-a, situaciju na terenu predočio je izraelski ministar odbrane Joav Galant, putem video linka.

"Saveznice su jednoglasno najoštrije osudile terorističke napade Hamasa i stradanje velikog broja nedužnih civila. Crna Gora je, iskazujući solidarnost sa Izraelom, podržala suvereno pravo Izraela na samoodbranu i naglasila da Hamas mora snositi punu odgovornost za nedavne terorističke napade", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније