Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

26. 05. 2016. 15:17 >> 14:59

GOŠOVIĆ PORUČIO

"Krajnji rok da Skupština izvrši obavezu"

Odbor za praćenje primjene propisa značajnih za povjerenje u izborni proces neće riješiti sva sporna pitanja, ali može biti dodatni mehanizam nadzora, kazao je poslanik Neven Gošović i poručio da je krajnji rok da Skupština izvrši tu svoju obavezu.

Gošović je podsjetio da je Skupština u julu prošle godine donijela odluku o obrazovanju odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgradnju povjerenja u izborni proces, kojom su uređena pitanja andležnosti odbora, načina njegovog obrazovanja i njegova ovlašćenja.

Odlukom je bilo predviđeno da odbor ima 14 članova, sedam iz reda parlamentarne većine i sedam iz opoizicije, s tim da u odboru budu zastupljenji predstavnici svih klubova poslanika, a odustvo poslanika Demokratskog fronta, rekao je Gošović, uslovilo je da ne dođe do tako formulisane primjene odredbe Odluke.

„Nakon toga, u oktobru, Skupština je donijela Odluku o izmjenama odluke, s tim što je zadržan postojeći paritetni sastav odbora, ali i propisano da su u odboru zastupljeni predstavnici svih klubova poslanika ukoliko žele. Međutim, ni nakon toga nije došlo do formiranja odbora“, kazao je Gošović agenciji MINA.

Kako je rekao, u novembru je Administrativni odbor konstatovao da ne može utvrditi predlog za sastav odbora i proslijediti ga parlamentu jer partije nijesu dostavile potreban broj kandidata, a u očekivanju otvaranja dijaloga o uslovima za održavanje parlamentarnih izbora ocijenjeno je cjelishodnim da se modaliteti praćenja primjene izbornih zakona i izbor članova odbora dodatno razmotre u okviru dijaloga.

„Sada je krajnji rok da Skupština izvrši tu svoju obavezu koja, u suštini, znači parlamentarni nadzor nad primjenom izbornog zakonodavstva od strane nadležnih organa sa jedne strane, a sa druge strane, po odbor postoje određene obaveze i ovlašćenja koje proističu iz Zakona o fiannsiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, kazao je Gošović.

On je ocijenio da nije za očekivati, o čemu govore i iskustva iz rada sličnih odbora u ranijim izbornim ciklusima, da taj odbor može razriješiti sva ona pitanja koja otperećuju crnogorsko društvo kad je u pitanju sticanje povjerenja u izborni proces.

„Ali svakako može i treba da predstavlja dodatni mehanizam nadzora nad primjenom izbornog zakonodavstva, jer konkretni rezultati u radu tog odbora mogu jedino da obezbijede sticanje odgovarajućeg povjerenja građana u sam izborni proces“, naveo je Gošović.

On je dodao da je riječ o obavezi koju Skuština treba da izvrši.

„I u narednom periodu je za očekivati konretne aktivnosti s tim u vezi, shodno odluci koju je parlament zaokružio još u oktobru prošle godine“, zaključio je Gošović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније