Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

11. 06. 2016. 08:45 >> 08:27
17

RATIFIKACIJA PROTOKOLA

"DF pismom ponovo pucao u prazno"

Poslanici Demokratskog fronta i dio nezavisnih poslanika uputili su pismo kolegama iz parlamenta Mađarske u kome traže da na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO. Prethodno su isto pismo uputili slovenačkom parlamentu. Slovenija je ratifikovala Protokol. Poslanici DPS-a, DS-a i GP URA, Zoran Jelić, Damir Šehović i Dritan Abazović kazali su da članstvo Crne Gore u NATO ne može zaustaviti inicijativa DF-a, niti bilo koja druga slične sadržine.

Pismo su potpisali potpredsjednik Skupštine Branko Radulović i poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Ljiljana Đurašković, Branka Bošnjak, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Emilo Labudović, Veljko Vasiljević, Milutin Đukanović, Janko Vučinić, Budimir Aleksić, Obrad Gojković, Novica Stanić i Mladen Bojanić.

Poslanik DPS Zoran Jelić, za Vikend novine, kaže da inicijativa DF i dijela nezavisnih poslanika dovoljno govori o njima samima.

“Oni žele da zaustave procese koji su već duboko implementirani u Crnoj Gori i zemljama članicama NATO, gdje se Crna Gora već vidi kao 29. članica Alijanse. To dovoljno govori o kolegama iz DF koji ne mogu da prihvate stvarnost da je Crna Gora praktično već članica NATO. A ne mogu da prihvate ni to da je Crna Gora već duboko zagazila u EU integracije", kazao je Jelić.

On navodi da DF i dio nezavisnih poslanika ovom inicijativom žele da opanjkaju Vladinu politiku, državne projekte Crne Gore, ali i da ovo nije prvi put da upućuju inicijative na različite adrese, prenosi Cdm pisanje VN.

 “Oni su i ranije upućivali inicijative i peticije želeći da unize državu. To im naravno neće uspjeti, jer i parlamenti Slovenije i Islanda su već ratifikovali Protokol, a brzo će i ostale zemlje učiniti isto. Poslanici ovih parlamenata se jednostavno smiju ovakvim inicijativama, odbacujući ih kao neozbiljan čin", navodi Jelić.

Smatra da je ovo “još samo jedan prazan pucanj" DF, koji nikako neće zaustaviti Crnu Goru na putu ka EU i NATO.

“Vidjelo se dokle oni mogu ići, do kabineta nižerazrednih administracija, nijesu mogli ni na jednoj zvaničnoj adresi imati zvanični prijem. Ono što dovoljno govori o Crnoj Gori jeste da je premijer Milo Đukanović rado viđen gost u svim evropskim adresama, da Crna Gora ima kvalitetnu bilateralnu saradnju svih zemalja članica NATO i EU. Dok na drugoj strani, poslanici DF ne mogu doći dalje od aerodromske piste ili nekog manje luksuznog objekta, a kamoli da budu ravnopravni sagovornici o državnim pitanjima koja se odnose na Crnu Goru", zaključio je Jelić.

Unaprijed osuđeni na propast

Poslanik SD Damir Šehović kaže za Vikend novine da je nakon potpisivanja protokola o pristupanju, članstvo Crne Gore u NATO izvjesno i da to ne može zaustaviti inicijativa DF-a, niti bilo koja druga slične sadržine.

“Zato je ova inicijativa, kao i sve prethodne, unaprijed osuđena na propast. Žao mi je što su kolege iz DF-a uporne u pokušaju odvraćanja Crne Gore od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa, a NATO integracije to svakako jesu, budući da predstavljaju civilizacijski iskorak ove generacije", navodi Šehović.

On smatra da bi za DF bilo korisnije da se “manu ćorava posla, i da se pomire kako sa obnovljenom nezavisnošću, tako i sa njenim evropskim i evroatlantskim putem".

“Nakon toga bi kompletno crnogorsko društvo akcenat stavilo na sljedeći veliki državni cilj, koji smo mi u Socijaldemokratama Crne Gore nazvali Partnerstvom za snažan ekonomski razvoj, od kojeg će naši građani imati neposrednu korist", zaključio je Šehović.

Abazovic: Politički kaskaderizam

Poslanik GP URA Dritan Abazović za VN kaže da je legitimno pravo DF da šalju inicijative.

“Kao što se jedna grupa poslanika zalaže za ulazak Crne Gore u NATO, tako se oni protive tome i žele to da uspore ili zaustave", kazao je Abazović. On navodi da oni imaju pravo da se bore za svoju ideju na način za koji smatraju da je dobar.

“Oni treba da budu najviše svjesni da bilo kakav politički kaskaderizam donosi političku štetu”, kazao je Abazović. Abazović smatra da će parlamenti država članica NATO ratifikovati Protokol brže nego što je to ranije bio slučaj.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније