Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

26. 06. 2016. 14:48 >> 14:44
16

MARKOVIĆ PORUČIO

Belvederski protest ranjenički biljeg CG bića

Belvederski protesti predstavljaju jedan od ranjeničkih biljega crnogorskog narodnog bića, poručio je potpredsjednik Vlade Duko Markovićna obilježavanju osam decenija od belvederskih demonstracija.

"Osamdeseta godišnjica iznova potvrđuje da Crna Gora ima čime da se ponosi, a ovakvi datumi pobuđuju našu socijalnu i patriotsku memoriju da takav nacionalni osjećaj na ovim prostorima traje koliko i crnogorska državnost, a to je jedan cijeli milenijum", saopštio je Marković.

Gledano sa današnje distance, kazao je Marković,  taj protest je morao biti jedan od naslova svake istorijske čitanke, a Crna Gora tog stoljeća najmanje jedno značajno poglavlje takvog udžbenika.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović naglasio je da je vrijeme potvrdilo da su Belvederski protestanti bili na pravoj strani istorije. Poručio je da će djelo heroja kojima odajemo počast, danas i sjutra ostati trajan uzor.

"Osam je decenija otkad je ovo mjesto postalo dio neizostavnih toponima koji se pominju u najsvjetlijim poglavljima istorije crnogorskog naroda. A kako je u toj istoriji najčešće i bivalo – i Belvederske demonstracije bile su događaj koji je potekao iz srca, iz ljubavi prema svojoj državi pred kojom su uvijek padali i jači i brojniji",  naglasio je Bogdanović.

"Ove godine obilježavamo veliki jubilej 80 godina od narodnog zbora organizovanog radi protesta protiv nasilja vladajućeg režima koji se zbio 1936. godine ovdje na Belevederu. Njegov značaj, veličina, ali i krvavi završetak obavezuju potomstvo na trajno sjećanje", istakao je član Predsjedništva SUBNOR-a Stevan Radunović.

Podsjetimo, Belvederske demonstracije 1936. godine bile su reakcija crnogorskog naroda na obespravljeni položaj u Kraljevini Jugoslaviji. Demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene su u krvi, a tom prilikom poginulo je šest učesnika, a dvadeset demonstranata je povrijeđeno.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније