Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: O.Z. [ Mina ]

22. 07. 2016. 15:28 >> 15:14

PREDSTAVLJEN STUDENTSKI ZBORNIK

Dobra diplomatija doprinijela međunarodnoj ulozi

Crna Gora je kroz istoriju i danas, zahvaljujući svojoj dobroj diplomatiji, imala značajnu ulogu u regionu i na međunarodnoj sceni, poručeno je na predstavljanju zbornika studentskih eseja o vanjskoj politici Crne Gore.

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG), u saradnji sa UCG i Fakultetom političkih nauka, organizovao je danas promociju zbornika studentskih eseja "Vanjska politika Crne Gore 2006–2016".

Glavni politički savjetnik premijera, Milan Roćen, kazao je da je Vlada odnos prema inicijativi SPUCG pokazala finansijskom podrškom, želeći i time da pokaže koliko je važno animirati studente da se uključe u strateško promišljanje kroz prizmu spoljne politike, te, kako je rekao, značajne dimenzije svake države, a posebno malih kao što je Crna Gora, sa dugom diplomatskom tradicijom.

"Zemlje koja je, zahvaljujući i svojoj dobroj diplomatiji, uvijek kroz istoriju, kao i danas, igrala daleko značajniju ulogu u regionu i na međunarodnoj sceni, nego što je to njena populaciona i geografska veličina", kazao je Roćen.

Prema njegovim riječima, opšte je poznata priča da je Crna Gora uspješna evropska priča i sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je spoljna politika najbolji dio te priče.

"Istrčali smo svoju NATO trku i ostalo je da Crna Gora još formalno prođe kroz cilj. U pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU) smo otvorili više od dvije trećine poglavlja, krećemo se dinamično ka Briselu. Znamo da to neće biti EU u koju smo krenuli, ali znamo da će Crna Gora, kad za to dođe vrijeme, biti spremna da bude punopravna članica", dodao je Roćen.

"Integracije ulaznica za crnogorsku budućnost"

Kako je rekao, živimo u vremenu ubrzane istorije, događaji se smjenjuju filmskom brzinom – Bregzit, Nica, pokušaj državnog udara, radikalizacija situacije u Turskoj koja je do juče izgledala stabilno.

"Diplomatija je danas kao vožnja biciklom – ako prestanete da okrećete pedale, ili ćete pasti ili ćete stati. Ako bi uspjeli da sažmemo u jednoj rečenici to što Crna Gora danas radi i što je postigla za deset godina, ona bi mogla glasiti: Đavolski je teško obnoviti državu, ali još teže voditi je pravim putem. Ja bih rekao da smo u tome uspjeli, da Crna Gora danas ide svojim pravim putem", kazao je Roćen.

On je ocijenio da su veliki izazovi pred Crnom Gorom i cijelim svijetom, navodeći da je svjetska ekonomija suočena sa ograničenim rastom, sve većom nejednakošću, nezaposlenošću. a tu su i klimatske promjene i stalno se smanjuje kapacitet planete da primi sve veći broj ljudi.

"Državna politika povela je Crnu Goru u članstvo u NATO-u i EU i otvorila budućnost ovoj zemlji. Vama, vašoj generaciji i generacijama koje dolaze otvorila je mogućnost izlaska na ogromno evropsko tržište sa 500 miliona ljudi i u evroatlantsku zajednicu koja broji duplo više stanovnika. Da bi uspjeli na tom tržištu i da bi mogli da iskoristite tu šansu, morate se naoružati novim znanjima", poručio je Roćen.

On je rekao da ovo što danas rade u spoljnoj politici, uključujući i spoljnopolitičke prioritete koje je Crna Gora odabrala, može se nazvati primijenjenom diplomatijom.

Roćen je kazao da su evroatlantske integracije ulaznica za crnogorsku budućnost.

"Ta karta je u vašim rukama. Nemojte je izgubiti, jer druge karte nema, zato nastavite da se ozbiljno bavite i spoljnom politikom, dobro ste počeli. Zbornik to pokazuje, ali morate sa još više senzibiliteta i posvećenosti da se bavite ovim važnim poslom. Ja u vas vjerujem i vjerujem da ćete uspjeti", poručio je Roćen studentima.

"CG ima čime da se podiči u diplomatiji"

Prvi crnogorski ministar vanjskih poslova i prvi ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Miodrag Vlahović, poručio je da tradicije treba poštovati, slijediti, učiti iz onog što je kolektivno pamćenje i naslijeđe, navodeći da i u oblasti diplomatije Crna Gora ima čime da se podiči, pohvali i na koga da se pozove.

On se, kako je rekao, nada da je zbornik uspostavljanje nove tradicije u Crnoj Gori, zemlji koja poslije obnove nezavisnosti i diplomatije ima potrebu i interes da razmišlja o svojim interesima.

"Da projektuje svoje mjesto među susjedima, regionu kom živimo, kontinentu kom pripradamo i u svijetu u kojem, bez obzira što smo mali, želimo, možemo i umijemo da igramo pozitivnu, konstruktivnu i dobru ulogu", poručio je Vlahović.

Uključiće studente u važne procese

Predsjednik SPUCG, Miloš Pavićević, kazao je da je zbornik na ponos SPUCG, UCG i svih studenata čiji radovi će u narednom periodu biti predmet analize.

On je rekao da su spoljnopolitičke aktivnosti SPUCG bile izražene u proteklom periodu, a krunisane učlanjenjem u Evropsku studentsku uniju.

"I u narednom epriodu SPUCG će posvećeno raditi na organizaciji aktivnosti koje imaju za cilj da uključe studente u sve važne procese u našoj državi, a svakako je spoljna politika jedan od segmenata u kojima je naša država nesumnjivo u protekloj deceniji ostvarila možda i najveće uspjehe, gledajući sve segmente crnogorskog društva", kazao je Pavićević.

Zbornik, koji je rezultat konkursa za najbolje studentske eseje o crnogorskoj spoljnoj politici koji je sproveden među studentima Crne Gore u sklopu obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti, sadrži eseje o odnosima Crne Gore sa Azerbejdžanom, EU, NATO-om, Kinom, Mađarskom, Njemačkom, Rusijom, Slovenijom, SAD, kao i susjednim državama.

Nagrađeni su autori eseja, studenti Dea Tršić, Saliha Ljuljanaj, Jelena Čečur, Sofija Glomazić, Miloš Perović, Adila Bektešević, Martina Malić, Jakša Vuković, Ana Erak i Draga Đurđić.

Sprovođenje projekta pomogli su Vlada, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO-u, ambasade Kine, Slovenije i Mađarske, Fakultet političkih nauka, UCG i Institut Konfucije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније