Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin, TVCG

17. 09. 2016. 19:52 >> 19:31
2

OKTOBARSKI IZBORI

I kampanja se seli na društvene mreže

Iako je izborna kampanja za predstojeće oktobarske izbore počela zvanično tek prije nekoliko dana, borba za birače traje već mjesecima i najizraženija je na internetu. Politički marketing vodi se preko društvenih mreža, a primjetno je i aktiviranje takozvanih botova - partijskih vojnika koji plasiraju naručene komentare po portalima.

Zahvaljujući internetu i politika se u Crnoj Gori, baš kao i svakodnevni život, sve više seli iz “realnog svijeta" u virtuelni. Značaj društvenih mreža shvatili su i predstavnici političkih partija, pa je izborna kampanja za predstojeće oktobarske izbore trenutno najizaženija na Fejsbuku i Tviteru.

"Društvene mreže su prepoznate kao kanal komunikacije koji je vrlo brz ,lako se dolazi do ciljne publike, vrlo se lakše prenose poruke", kaže Marko Savić iz CEMI-ja.

"Internet je medijski prostor budućnosti i buduće kampanje će se voditi na internetu", siguran je vještak za telekomunikacije Predrag Boljević.

A, da se ova kampanja itekako vodi na internetu potvrđuje činjenica da nema sajta koji možete otvoriti, a da ne iskoči politički program neke partije. Time nam, kažu stručnjaci, političari nijesu ugrozili privatnost.

"Akteri političke utakmice zakupe marketinški prostor i ti se spotovi ili šta već oni žele, objavljuju isto kao na tv. Internet je legalan i legitiman, pa koliko god to nama smetalo", kaže Boljević. 

Ovu izbornu kampanju karakteriše i politički marketing na portalima. Ne još organizovano, ali i na portalu rtcg.me primijetili su da ima političkih botova koji plasiraju naručene komentare.

"Ono za sada što prednjači u tim komentarima su najviše napadi na protivnike, tzv. trolovanje, ismijavanje političkih programa ili političkih protivnika, nosilaca listi", kazao je urednik na rtcg.me Borislav Višnjić. 

Naši sagovornici, međutim, ocjenjuju da vođenje izborne kampanje na društvenim mrežama i portalima može biti mač sa dvije oštrice. Zato pozivaju i političare i građane da vode računa o sadržaju poruka koji postavljaju.

"Ono što je dosta teže za regulaciju su komentari ispod postova, objava, informacija koji su vrlo često i ne samo kritički nastrojeni nego idu u onu krajnost govora mržnje i izražavanja netrepeljivosti", tvrdi Savić.

"Trudićemo se da svaka partija u tom pogledu bude zaštićena i da ne bude tih uvredljivih komenatra, o bilo kojoj partiji da je riječ", poručuje Višnjić. 

Upotreba interneta u izborne svrhe u svjetskoj politici poznata je od ranije, a prvi je testirao u praksi tim sadašnjeg predsjednika Baraka Obame kada je e-poštom poslao skoro milijardu pisama potencijalnim donatorima i volonterima. Ipak, internet kampanje u Crnoj Gori još uvijek neće odlučivati na izborima, ali se bez njih, tvrde naši sagovornici, izbori u neće moći dobiti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније