Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Višnjić

24. 11. 2016. 14:08 >> 16:34
17

LIDER SD-A

Brajović novi predsjednik Skupštine

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović novi je predsjednik Skupštine Crne Gore.

 

Brajovića su, tajnim glasanjem, podržala 42 poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka

Novi predsjednik parlamenta zahvalio se poslanicima na podršci, navodeći da će učiniti sve da rad Skupštine odiše profesionalizmom i efikasnošću.

"U julu 1989. u ovoj istoj sali izabran sam za potpredsjednika parlamenta. Siguran sam da u tih 27 godina nijesam napravio potez kojeg bih se zastidio", rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je istorijski uvijek njegovala bogastva različitosti.

"Na tom putu ima iskušenja, ali uvijek smo pronalazili pravi put. Samo zato što se njeguje tolerancija, kultura i poštovanje različitih vrijednosti", kazao je Brajović.

On je dodao da Crna Gora želi da postane dio EU i NATO-a, ali to nije dovoljno.

"Moramo da ispišemo nove stranice istorije cijelog regiona, omogućavajući aktivne integracije svim državama u njemu. To nije lak zadatak. Zato nam treba Crna Gora kao ekonomski jaka i socijalno jaka država. To moramo mi da ispunimo jer smo u kampanji to i obećali svojim biračima. Čarobni štapić ne postoji, već samo vjera i trud", naveo je Brajović.

Svaki put, kako je dodao, počinje prvim korakom, "a tako je i s ovim sazivom parlamenta".

"Put pred nama je pun izazova, ali bio je i onaj koji smo prešli. Donesimo zajedno odluke na kulturan i drugačiji način nego što je to dosada, ponekad, bio slučaj. Mi u parlamentu moramo voditi računa da preuzimamo odgovornost za izgovorenu riječ, jer mi stvaramo tenzije ili ih smirujemo", naveo je Brajović.

On je dodao da rado očekuje sve poslanike, i one koji danas nijesu prisutni.

"Učiniću sve što mogu da ovaj parlament ne liči na neke nemile scene koje smo gledali, već da se njime dičimo".

Bojkot nije donio ništa dobro

Brajović je pozvao  sve poslanike izabrane voljom građana da se što prije uključe u rad parlamenta, dodajući da bojkot nikad nije donio ništa dobro.

On je novinarima u parlamentu rekao da ta Skupština mora da radi mnogo efikasnije, i poručio da će uložiti svu svoju snagu da je vodi vrlo posvećeno.

“Siguran sam da ću u poslanicima naći podršku za to da radimo maksimalno profesionalno, odgovorno, stručno i efikasno”, kazao je Brajović, prenosi Mina.

On je naglasio da parlament u punom sastavu najbolje radi, i da će kao takav imati mogućnost da se u njemu saslušaju sva mišljenja i stavovi za i protiv.

“Zato bih iskreno pozvao sve poslanike izabrane voljom građana Crne Gore, da se što prije uključe u rad parlamenta”, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, bojkot nikad ništa dobro nije donio. “A mislim da dobro ne može donijeti ni nikakva taktika koja se zasniva na bojkotu”.

“Na svakoj sjednici ću uputiti ovaj poziv da željno očekujem uključivanje svih, a do tada će parlament raditi u svim zakonskim mogućnostima, vrlo efikasno, profesionalno i odgovorno”, dodao je Brajović.

On je potvrdio da će Socijaldemokrate, pored predsjednika parlamenta, dobiti i funkcije ministara prosvjete i zdravlja, ali nije želio da kaže ko će ih pokrivati.

“Imena vam neću saopštiti, jer osjećam elementarno odgovoran stav da to prvo čujete od mandatara”, dodao je on.

Izbor Brajovića podržao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović koji je kazao da će uprkos nesporazumu oko predsizbornog koalicionog dogovora sa DPS-om podržati Brajovića, jer u interesu građana da se što prije izabere predsjednik zakonodavne vlasti.

Poslanik SD-a Vujica Lazović, ispred grupe od 31 poslanika koliko je predložilo izbor novog predsjednika, kazao je da je Brajović dosadašnjim radom i političkim programom garantuje nastavak svih procesa koji predstavljaju političko opredjeljenje naše države i uvjereni smo da će dati  svoj puni doprinos da se ovaj proces učini što kvalitetnijim.

Na početku zasjedanja poslanici su konstatovali ostavku poslanika Žarka Rakčevića.

Na izborima, 16. oktobra, Demokratska partija socijalista je osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, koalicija Ključ devet, Demokrate osam, a Socijaldemokratska partija četiri mandata.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po dva, a koalicija albanskih stranaka i Hrvatska građanska inicijativa po jednog poslanika.

Opozicija nije prisustvovala konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore, ocjenjujući da izbori nijesu bili slobodni i demokratski, a poslanici tih stranaka ne prisustvuju ni današnjem plenumu.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније