Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

08. 12. 2016. 07:56 >> 07:35
16

DANAS U PODGORICI

Han s Markovićem i opozicijom

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastaće se danas sa novoizabranim premijerom Duškom Markovićem i čelnicima opozicionih partija.

Posjetu Crnoj Gori, drugu otkako je 2014. godine imenovan na dužnost evropskog komesara za proširenje, Han će početi razgovorom sa premijerom Markovićem, a toga nakon ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera parafiraće, u prisustvu Markovića i Hana, Finansijski sporazum Crne Gore i Evropske komisije za IPA 2016. kojim Evropska unija dodjeljuje našoj zemlji 24 miliona eura bespovratne pomoći.

Najavljeno je da će crnogorski premijer i evropski komesar dati izjave za medije.

Han zvaničnu posjetu Crnoj Gori nastavlja zajedničkim susretom sa čelnicima predizborne koalicije "Ključ" Miodragom Lekićem, Srđanom Milićem i Žarkom Rakčevićem, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

Han će se odvojeno sastati sa liderom Socijaldemokratske partije (SDP) Rankom Krivokapićem i čelnikom Demokrata Aleksom Bečićem.

Posjetu Crnoj Gori završava večerom sa doskorašnjim premijerom i liderom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem.

Han dolazi u Crnu Goru neposredno nakon formiranja nove vlade čije je vođstvo od Đukanovića preuzeo Marković. Posjeta se dešava u situaciji kada kompletna opozicija bojkotuje Skupštinu, jer ne priznaje rezultat parlamentarnih izbora, te u trenutku povećanog interesovanja Rusije za Balkan, posebno za Crnu Goru koja je na pragu članstva u NATO.

On je ranije poručio da bojkot parlamenta "nije zrelo" političko ponašanje.

Povodom navodnog pokušaja terorizma na izborni dan, Han je ranije zatražio od Crne Gore da pokaže da je u stanju da se sa takvim događajima nosi na "transparentan način" , te da u skladu sa zakonom rasvijetli taj slučaj.

Crna Gora je od 2010. godine kandidat za članstvo u EU. Pristupni pregovori su otvoreni 2012. godine i do sada je otvoreno 24 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније