Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

12. 01. 2017. 12:54 >> 12:30
7

VUJOVIĆ SMATRA

Nacionalizam pomaže DPS-u

Demokratska partija socijalista (DPS) može se pobijediti samo vrijednosnom superiornošću na modelu Evropske nije (EU), a ne na nacionalnim doktrinama i oživljavanjem mitova, ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP), Ivan Vujović.

 

On je saopštio da, ako se želi raskid sa sistemom koji je ustanovio DPS, svakome ko želi dobro građanima Crne Gore jasno "da se to ne radi reinkarnacijom velikodržavlja i ugledanjem na 'demokratije' Milorada Dodika ili Tomislava Nikolića. Tako se samo pomaže DPS-u i konzervira stanje u Crnoj Gori. Toga bi morali biti svjesni svi oni koji ovih dana učestvuju na protivustavnim i antievropskim regionalnim paradama sa kojih se priziva regionalna nestabilnost i promjena granica", saopštio je Vujović.

Navodeći da SDP ima svoj put promjena kroz vrijednosti koje danas baštine najrazvijenije demokratije, Vujović kaže da se "DPS može pobijediti jedino vrjednosnom superiornošću na modelu EU, a ne nacionalnim doktrinama i oživljavanjem mitova prošlosti".

"SDP kao antiratna, evropska i međunarodno potvrđena demokratska partija iskazuje zabrinutost zbog razvoja političke situacije u regionu i pokušaja reinkarnacije velikodržavnih politika koje su proizvele ratove i užasna stradanja građana sa eks JU prostora. Očigledno da određene političke strukture, u strahu od suočavanja sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije, sračunato igraju na kartu nacionalizama i velikodržavlja", navodi Vujović.

Ocijenio je da je "zavođenje građana nacionalizmom, prekrajanjem granica, izmišljanjem neprijatelja, te raznim ratovima za mir bila matrica regionalnih ratnih trubača devedesetih".

"Nakon toga pod pritiskom spolja su se umirili i počeli da simuliraju demokratiju, ali kako pretpostavljaju da slabi demokratski vanjski podsticaj, ponovo su počeli da prebiraju po prošlim vjekovima ispravljajući tzv. istorijske nepravde. Upečatljiv je primjer Milorada Dodika koji ovih dana priziva svesrpsko ujedinjenje, jasno sa Crnom Gorom u toj fantom tvorevini. Naravno, u bliskom partnerstvu sa Tomislavom Nikolićem, romanijskim četničkim vojvodom, onim kojega je 'euroatlantski' i 'ultracrnogorski' DPS, ne tako davno, proizveo u počasnog građanina jednog crnogorskog grada", podsjeća Vujović.
 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније