Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

20. 03. 2017. 08:07 >> 07:58
25

RATIFIKACIJA PROTOKOLA

Početkom aprila zeleno svjetlo Španije i Holandije

Vrlo je realno da proces ratifikacije crnogorskog Protokola za NATO bude okončan do trenutka održavanja Samita. Doduše, sa stanovišta suštine nema nekog značaja da li ćemo članica Alijanse formalno postati na samom Samitu ili nekoliko dana kasnije, kaže ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

 

Ukoliko se to desi na Samitu, bila bi to svakako lijepa simbolika, dodaje Darmanović za Pobjedu.

Ističe da se naš ratifikacioni proces kretao brže od projektovanog i da ne treba izgubiti iz vida da je ovakav rezultat postignut u neuporedivo složenijim međunarodnim okolnostima u odnosu na period kada su naši susjedi, Albanija i Hrvatska, kao i Crna Gora sada, iščekivale formalizaciju svog članstva, a i broj država koje treba da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore je veći za dvije, upravo pomenute članice.

"Ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u državama članicama koje su ga potpisale na sastanku ministara vanjskih poslova Alijanse 19. maja 2016. u Briselu, nalazi se u samom finišu, budući da je od 28 država članica, njih 25 ratifikovalo Protokol. Nije na odmet podsjetiti da su se tokom prošle godine, u susret potpisivanju Protokola i početku njegove ratifikacije u državama, projekcije dinamike i trajanja procesa ratifikacije odnosile na period od godinu do godinu i po dana, shodno uporednoj praksi tokom posljednjeg kruga proširenja 2009. godine kada su Albanija i Hrvatska postale članice", kaže Darmanović.

"Imajući u vidu da je Island prvi, simbolično ratifikovao Protokol 8. juna 2016, čime je obilježio desetogodišnjicu njegovog priznanja crnogorske nezavisnosti, danas možemo konstatovati da su ta početna očekivanja u pogledu dinamike čak i premašena, tj. da se naš ratifikacioni proces kretao brže od projektovanog. Ne treba izgubiti iz vida da je ovakav rezultat postignut u neuporedivo složenijim međunarodnim okolnostima u odnosu na period kada su naši susjedi, Albanija i Hrvatska, kao i Crna Gora sada, iščekivale formalizaciju svog članstva, a i broj država koje treba da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore je veći za dvije, upravo pomenute članice.

Ovakav rezultat je, prije svega, zasluga uloženih napora naših institucija i društva u cjelini i kvaliteta sprovedenih reformi, ali i predanog rada kako Ministarstva vanjskih poslova i njegove diplomatsko-konzularne mreže, tako i drugih državnih organa i subjekata koji su imali svoju ulogu u čitavom ovom procesu.Kada je riječ o tri preostale ratifikacije, one su već uveliko odmakle u Holandiji i Španiji. U Donjem domu holandskog Parlamenta Protokol je ratifikovan u decembru prošle godine, dok je u španskom Kongresu to učinjeno nedavno, 9. marta. Preostalo je da Protokol bude ratifikovan i u gornjim domovima parlamenata Španije i Holandije što se, prema najavama iz redovnih kontakata sa relevantnim organima ovih zemalja, može očekivati krajem ovoga, odnosno početkom narednog mjeseca", kazao je ministar u intetvjuu Pobjedi.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније