Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2017. 16:03 >> 15:44
7

KONJEVIĆ PORUČIO

Čekamo da DPS podrži nove izbore

Brakorazvodna parnica DPS-a i ruskih tajkuna, koje je isti DPS doveo ovdje, opasna je za Crnu Goru. Interesi Rusije na Balkanu uvijek će postojati jer su postojali i kroz istoriju, ali ozbiljna politika treba da čuva malu zemlju od sukoba sa velikim. Naravno, moramo štititi svoje državne interese, a u ponašanju i retorici imati mjeru i biti mudri jer u spoljnoj politici, kada ste mali, morate biti dodatno pažljivi, kazao je potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević.

Konjević je, u intervjuu za Portal Analitika, kazao da je saglasan sa ocjenom da je Crna Gora u dubokoj, ne samo političkoj, nego i u ekonomskoj i socijalnoj krizi. On je ocijenio da vlast ne rješava probleme već "drži glavu u pijesku", dok se, kaže, sa druge strane “ruga” demokratiji i organizuje u Nikšiću jedine jednopartijske izbore u Evropi u trećem milenijumu.

"Takvo ponašanje samo doprinosi produbljivanju ukupne društvene krize. Mjere štednje koje je Vlada usvojila direktan su udar na najugroženiji i srednji sloj građana u Crnoj Gori koji teško žive od svoga rada. Umjesto naplate 700 miliona poreskog duga i zavođenje jače fiskalne discipline, Vlada je povećala akcize na gorivo i sl. Ocjene MMF-a su najbolja potvrda stanja crnogorske ekonomije. Zaduživanje kao mjera finansiraja loše ekonomske politike vodi nas “sigurnim korakom” u dužničko ropstvo. Dug raste, dostigao je preko 2,3 milijarde, 2018. će dostići preko 80 odsto GDP-a, a sa garancijama i preko 90 odsto. U takvoj ekonomskoj situaciji vlast dijeli građane na patriote i izdajnike, a svi koji ukazuju na ovako duboku krizu u ekonomiji su izdajnici. Izdajnici čega, koga? Valjda su patriote oni tajkuni koji su ostali dužni 700 miliona eura poreza za samo nekoliko godina. Za Vladu je vrijedniji motel na Zlatici koji je kupila od lokalnog privatnika za 8,4 miliona, nego Luka Bar koju stranoj kompaniji prodaje za nešto više od 8 miliona eura. Možda nas i zbog ovog neko proglasi izdajnicima", kazao je Konjević.

Govoreći na temu zaoštravanja crnogorske retorike prema Rusiji, Konjević je rekao da SDP već duže vrijeme ukazuje da je brakorazvodna parnica DPS-a i ruskih tajkuna koje je, ističe, isti DPS doveo ovdje, opasna za Crnu Goru. On podsjeća da su interesi Rusije na Balkanu postojali kroz istoriju i ocjenjuje da će uvijek postojati, ali kaže ozbiljna politika treba da čuva malu zemlju od sukoba sa velikim.

"Naravno, moramo štititi svoje državne interese, a u ponašanju i retorici imati mjeru i biti mudri jer u spoljnoj politici, kada ste mali, morate biti dodatno pažljivi. DPS sa vladajućom partijom u Rusiji – Jedinstvenom Rusijom, ima potpisan politički sporazum o saradnji jos od 2011. godine. Ostaje nejasno zašto DPS ne raskine taj sporazum kada ovako napada i optužuje tu istu Rusiju. U Crnoj Gori takav sporazum ima samo partija Milana Kneževica, a u Evropi samo desne i krajnje desno orijentisane partije. DPS je i tokom 2016. imao političke konsultacije shodno tom sporazumu. DPS je godinama favorizovao ruske investicije u Crnoj Gori. Podsjećam, SDP se protivio tim investicijama ruskih tajkuna u KAP-u, Rudnicima boksita i Budvi, ali smo tada od DPS proglašavani ekonomskim izdajnicima koji sprječavaju razvoj. Sada je jasno kakav razvoj je bio u pitanju", kazao je Konjević.

On je uvjeren da će Senat ratifikovati Protokol i uputiti poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO, a nepotrebnim smatra licitiranje o terminu ratifikacije.

"Partnerstvo sa demokratski i ekonomski najrazvijenijim zemljama svijeta najbolji je izbor za Crnu Goru i to je programsko opredjeljenje SDP-a od osnivanja. Završetak procesa evroatlantskih integracija doprinijeće stabilnosti, Crna Gora će morati da se ponaša u skladu sa vrijednostima demokratskih država... U svim novim članicama NATO-a suštinske reforme su krenule tek nakon članstva u tom savezu i vlast je u njima postala smjenjiva, a javni funkcioneri odgovorniji u svom ponašanju i pod većim monitoringom međunarodne zajednice2, kazapo je Konjević.

On je još jednom potvrdio da će SDP biti u Skupštini kada se bude glasalo o članstvu u NATO-u ali, kaže, to neće značiti prekid bojkota jer je jasno da će se prekid bojkota desiti kada DPS prihvati termin novih izbora koji neće biti održani u danu državnog udara i gašenja sredstava elektronske komunikacije.

Želimo da toj odluci damo i legitimitet partije koja zaista baštini evroatlantske vrijednosti, čiji gradonačelnici, potpredsjednici i šefovi političkog savjeta nijesu šefovi, po sopstvenom priznanju, organizovanih kriminalnih grupa.SDP samostalno donosi odluke i nema potrebe da se usaglašava sa ostalima oko temeljnih programskih ciljeva", kazao je Konjević.

Komentarišući ranije izjave premijera Duška Markovića da Crna Gora može NATO-u da ponudi Luku Bar, Konjević kaže da Crna Gora ne smije nijedan dio svoje teritorije ponuditi za bilo kakve vojne baze.

"Kako možete nuditi nešto, a to isto, Luku Bar, u bescjenje želite da privatizujete. Nažalost, politika rasprodaje narodne imovine se nastavlja", kazao je Konjević.

On očekuje da istraga o dešavanjima na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine rezultira potpuno otvorenim sudskim postupkom koji će sa valjanim i zakonito pribavljenim dokazima utvrditi i najsitnije detalje i odgovornost svih koji su učestvovali.

"Ako je neko od političara učestvovao u tome, mora se strogo kazniti i taj politički subjekt zabraniti u skladu sa Ustavom. Ne smije ovo dešavanje ostaviti sjenku onima koji se danas bave i koji će se u budućnosti baviti politikom, niti biti sredstvo za nove podjele crnogorskog društva. Odgovornost mora biti individualna", kazao je Konjević.

Dijalog sa vlašću o vraćanju u poslaničke klupe Konjević vidi kao neminovnost.

"Građanska opozicija je jasna, dijalog može da počne kada DPS prihvati nove izbore najkasnije sa terminom predsjedničkih izbora 2018. godine. Što prije prihvate da su izbori neminovnost, ali ne kao oni u danu državnog udara i gašenja sredstava komunikacije, nego fer i slobodni izbori, dijalog će imati šansu", kazao je Konjević.

Stavove međunarodnih partnera cijenimo, kaže Konjević, ali je, dodaje, važno da opozicija ima podršku građana i svojih birača.

"Sve se može riješiti u Crnoj Gori ukoliko za tim postoji spremnost. Podsjetiću da se DPS i ranije protivio parlamentarnom dijalogu, čak i samom prisustvu predstavnika EU. O prelaznoj vladi je decembra 2015. govorio da bi to bio 'istorijski i globalni fenomen', kasnije je na nju morao pristati, da bi se na kraju hvalio onim čemu se oštro protivio. Politika DPS-a često je takva; izgleda da opet moramo da čekamo da prođu fazu od protivljenja do afirmisanja neminovnih novih izbora", kazao je Konjević.

Na pitanje da li će se opozicija okrenuti nekim drugim vidovima političke borbe ukoliko DPS ostane pri stavu da neće biti vanrednih izbora, Konjević kaže da sve što je demokratski i civilizovan oblik političke borbe primjeren trenutku i praksi demokratskih država može biti opcija za ostvaranje političkog cilja.

"Naravno, dijalog je uvijek prioritet", zaključio je Konjević.

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније