Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

16. 05. 2017. 18:51 >> 18:23
2

MANS SAOPTŠTIO

"Skupština omogućila Vladi da krije informacije"

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojima je omogućila izvršnoj vlasti da, bez bilo kakvog obrazloženja i sudske kontrole, sakrije informacije o svom radu, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Takav predlog izmjena, kako navode iz MANS-a, dali su poslanici vladajuće partije na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, a Vlada ih je prihvatila kao sastavni dio predloženog zakona, pa su usvojeni u Skupštini bez ikakve rasprave.

Sve to se, kako je saopštio Vuk Janković iz MANS-a, desilo bez najave, bez javne rasprave i bez konsultacija sa Evropskom komisijom, kojoj se predlozi važnih zakona šalju na mišljenje.

„Upravo suprotno, ove izmjene su predložene i usvojene bez bilo kakve diskusije, suprotno zahtjevima Evropske komisije koja već godinama preporučuje da se učine javnim podaci koji su od značaja za otkrivanje korupcije“, saopštio je on.

Janković navodi da je Vlada početkom 2016. godine uspostavila Radnu grupu sa ciljem uključivanja Direktiva EU u dijelu ponovne upotrebe informacija u postojeći zakon.

„Međutim, umjesto usklađivanja Zakona sa Direktivom EU, poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) su djelovali amandmanski i omogućili Vladi da sakrije bilo koji podatak, bez obrazloženja i bez sudske kontrole“, dodao je on.

Takve izmjene, kako je rekao, poslanici DPS-a su predložili baš nakon niza presuda kojima je Upravni sud poništio nezakonite odluke Vlade o proglašenju tajnim podataka o velikim privatizacionim i infrastrukturnim projektima. „Zato smo uvjereni da je motiv za izmjene Zakona skrivanje koruptivnih poslova od očiju javnosti“.

„Poslanici DPS-a su amandmanima ukinuli i važne nadležnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Zahvaljujući njima, izvršna vlast će sada moći da sakriva informacije i tako što će postupke voditi u nedogled“, saopštio je Janković.

Prema njegovim riječima, novim zakonskim rješenjem ukinuta je obaveza meritornog odlučivanja Agencije, „što će u praksi rezultirati odugovlačenjem postupaka, bez mogućnosti da se donese konačna odluka u konkretnom slučaju - organi će stalno donositi nezakonite odluke koje će Agencija stalno poništavati i tako u krug“.

„Istovremeno, poslanici DPS-a nijesu ni pokušali da obrazlože zašto su predložili ukidanje tog ovlašćenja Agencije, koje je bilo od suštinskog značaja za efikasnost postupka. Svojim amandmanima poslanici DPS-a su obesmislili suštinu onoga što je ovaj zakon trebao da karakteriše – afirmaciju transparentnosti rada institucija i efikasnost postupka pristupa informacijama“, naveo je Janković.

Zbog svega toga, u MANS-u smatraju da tako „katastrofalne izmjene Zakona“ idu na ruku isključivo korupiranim funkcionerima i da su, kako je saopšteno, zbog toga i predložene.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније