Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

19. 05. 2017. 10:45 >> 10:27

PEJOVIĆ I JENSEN

Norveška nastavlja da podržava CG

Norveška podržava reformske procese u Crnoj Gori i nastaviće da, kroz programe razvojne pomoći podržava integraciju Crne Gore u EU i NATO, saopšteno je tokom sastanka ministara evropskih poslova Crne Gore i Norveške Aleksandra Andrije Pejovića i Franka Bake-Jensena.

 

Kako je saopštio norveški ministar, ta zemlja će posebno pomoći u dijelu usklađivanja s evropskim standardima, izgradnjom institucija, reformama u oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine i konkurentnosti, te održivog ekonomskog i društvenog razvoja,

“Jensen je čestitao na pristupanju Crne Gore NATO-u i izrazio uvjerenje da će dobri rezultati reformi koje se sprovode ubrzati proces pristupanja EU. On je istakao da, iako nije članica EU, Norveška ima tijesnu saradnju s Unijom s kojom dijeli cijeli niz zajedničkih projekata, poput zajedničkog tržišta, odnosno šengenske oblasti.  Norveška podržava politiku proširenja EU i stoga je i spremna pomoći zemljama kandidatima, a posebno Crnoj Gori na konkretan način kroz niz projektnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Pejović je zahvalio na izuzetnoj podršci koje norveška Vlada u kontinuitetu daje Crnoj Gori, posebno u izradi strategijskih dokumenata i planova, informatičkoj podršci i obukama državnih službenika, te angažovanju eksperata za različite oblasti. Upoznao je sagovornika s aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i planiranim aktivnostima u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja, te nastavku reformskih procesa u najvećem broju oblasti.

“Sagovornici su, u ovom kontekstu, razmijenili mišljenje o daljoj saradnji u dijelu jačanja kapaciteta i unapređenja rada i procedura Ministarstva evropskih poslova”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom posjete Oslu, Pejović je imao sastanke s potpredsjednicom Parlamenta Marit Nibak i članovima Odbora za vanjske poslove i odbranu u Parlamentu Kraljevine Norveške,  državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Maritom Berger Rosland i s generalnim direktorom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Nilsom Engelsinom.

“Predmet razgovora je bilo sprovođenje reformi i dinamika napredovanja Crne Gore prema članstvu u EU, izazovi s kojima se suočava EU i njihov uticaj na politiku proširenja, kao i politička i ekonomska situaciju u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Pejović je, takođe, održao predavanje na Norveškom institutu za međunarodne odnose na temu: Crnogorska integracija u izazovnim vremenima. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније