Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Višnjić

25. 05. 2017. 22:40 >> 08:24
23

MARKOVIĆ O ČLANSTVU

Zasluženo se vratili na najveću scenu

Crna Gora se nakon sto godina od nestanka s političke mape Evrope i deset godina nakon obnove nezavisnosti, članstvom u NATO zasluženo vraća na najveću političku scenu, kazao je premijer Duško Marković.


On je nakon sastanka sa šefovima država 28 članica Alijanse u Briselu kazao novinarima da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

„Ovo je uvertira za 5. jun kada ćemo formalizovati članstvo u NATO u Vašingtonu a dva dana kasnije će se zavijoriti naša zastava u sjedištu Alijanse. Posebno smo ponosni što smo danas biranim riječima pozdravljeni, i zadovoljstvo mi je što sam se danas na svakom koraku osjetio kao predstavnik države koja će biti član evroatlantske porodice“, rekao je premijer.

On je podsjetio da je na sastanku potvrđena posvećenost članica jačanju saveza putem izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu, kao i da je Alijansa je pokazala odlučnost da se aktivnije uključi u borbu protiv ISIL-a.

Marković je dodao da Crnu Goru od konačnog članstva u NATO-u dijeli još desetak dana, „čemu se radujemo“.

„Gotovo sto godina nakon nestanka s političke mape Evrope i deset godina nakon obnove nezavisnosti, zasluženo smo se vratili na najveću političku sccenu. Nijesmo izostavljeno nego su nam vrata otvorena da sjedimo za istim stolom sa najznačajnim državama današnjice“.

Premijer je ocijenio i da će ulazak Crne Gore doprinijeti i stabilnosti regiona.

„Bićemo promoter ideja Alijanse u regionu i podržati članstvo svake države koja želi da uđe u taj savez“.

Prema riječima Markovića, današnji datum je veliki i za sve građane Crne Gore, i one koji podržavaju i one koji se protive članstvu.

„Benefite našeg članstva će osjetiti svi građani kroz veći stepen vladavine prava i mogućnosti za veći ekonomski napredak“.

On je kazao da je američka adminstracija pripremila ozbiljnu ceremoniju za 5. jun kada će biti deponovani instrumenti ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora u Stejt Departmentu.

Članstvo u NATO, tvrdi Marković, ubrzaće put ka EU.

“Ostvarili smo prvi prioritet naše spoljne politike. Osnažili smo našu državu. Ojačali institucije, vladavinu prava smo podigli na veći nivo i to sve snaži našu poziciju u pregovorima s EU”, kazao je premijer.

On je dodao da je cilj Crne Gore da za pet godina budu završeni pregovori.

“Spremni smo u ovoj godini da otvorimo preostala poglavlja, a da li će biti spremni u EU vidjećemo. Mi ćemo raditi još predanije na tom putu”.

Nemamo vremena za igre s opozicijom

Upitan misli li da će opozicija, makar ona koja je za NATO, nakon 5. juna da promijeni ili ublaži politiku bojkota parlamenta, premijer je rekao da ne misli da će promijeniti odnos kad je u pitanju bojkot parlamenta, ali da su ponašanje već promijenili.

„Vidite da nema više te agresije, snage, pritiska na Vladu i institucije kako bi se osujetio naš prijem u NATO. Bili smo izloženi svakoj vrsti agresije, političkoj, finansijskoj, obavještajnoj, sa ozbiljnim bezbjednosnim rizicima koji su bili osmišljeni kroz terorističku aktivnost koja je kreirana za 16. oktobar“, naveo je on.

Kako je dodao, danas te agresije nema, „ali opozicija zbog toga što je doživjela poraz na izborima 16. oktobra, želi da se vrati u politički život sa mnogo bolje političke platforme i dođe do pozicije koja je neprirodna, vanrednih parlamentarnih izbora ili, kako oni kažu, ponavljanja izbora“. „Pa, ne može biti ponavljanja izbora za šest mjeseci, jer su bili demokratski i slobodni, sa visokom izlaznošću, kao nikad do sada“.

„Koja bi to vlada sada pregovarala o izborima za šest mjeseci kad smo doveli do kraja proces NATO članstva, kad dinamiziramo evropsku integraciju i kad smo u obavezi da preduzimamo mjere na planu finansijske konsolidacije i održivosti budžeta“, naveo je on.

Marković je poručio da nemaju vremena da se igraju sa opozicijom oko izbora, posebno oko ponavljanja.

„Oni moraju da se vrate u parlament, da se kroz parlament i institucije izbore i za to svoje opredjeljenje. Na ovakav način neće imati priliku da dođu do te šanse“, poručio je Marković.

U posebnim vijestima pročitajte glavne poruke s današnjeg sastanka, kao i komentar Markovića na situaciju s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније