Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2013. 17:36 >> 17:34

CRNA GORA – NATO

Četiri NATO ambasadora sjutra u CG

Ambasadori Slovenije, Slovačke, Hrvatske i Luksemburga pri NATO-u, boraviće sjutra i u utorak u Podgorici.

 

Ambasadori će se, kako je najavljeno iz Skupštine, sastati sa članovima Odbora za odbranu i i bezbjednost i Odbora za evropske integracije.

Očekuju se i razgovori sa predstavnicima ostalih grana vlasti, kao i sa NVO sektorom.

 

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crnoj Gori u članstvo Partnerstva za mir.

U završnoj deklaraciji sa Samita NATO-a, održanom u aprilu 2009. u Strazburu i Kelu, Crnoj Gori je upućena snažna podrška i poruka da će saveznici ubrzo razmatrati zahtjev Crne Gore za MAP.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen je 26-27. novembra 2009. posjetio Crnu Goru gdje se sreo sa crnogorskim zvaničnicima.

Na osnovu postignutih rezultata u unutrašnjim reformama i ispunjavanju obaveza iz Partnerstva za mir, prvenstveno implementacijom PARP-a, IPP-a, IPAP-a i ID-a, Crna Gora je na sastanku ministara inostranih poslova Alijanse, 3-4 decembra 2009, primljena u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Skupština Crne Gore je, krajem decembra 2009. godine, donijela Odluku o angažovanju predstavnika Vojske Crne Gore u Međunarodnoj pomoći snaga bezbjednosti (ISAF) u Avganistanu, Liberiji (UNMIL) i somalijskim vodama (ATALANTA - u okviru misije EU).

Na posljednjem samitu NATO-a u Čikagu, u maju prošle godine, o Crnoj Gori su se čule riječi hvale. Na samitu je potvrđena konstruktivna uloga koju CG ima kao faktor stabilnosti u regionu i šire, kroz učešće u međunarodnim mirovnim misijama i ISAF. Takođe pozdravljamo povećanje javne podrške za NATO članstvo u Crnoj Gori, i taj proces ćemo nastaviti da podržavamo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније