Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

15. 08. 2017. 10:45 >> 10:16
2

RADOVIĆ SMATRA

"Novi Zakon uvod u otimanje resursa"

Novi zakon o planiranju i izgradnji je skica plana završnog i potpunog otimanja preostalih resursa Crne Gore od njenih građana, kazao je V.D. predsjednika Opštinskog odbora Demokrata Budva Krsto Radović.

"Zakon o planiranju i izgradnji se razlikuje od dosadašnjih zakonskih rješenja i predstavlja sasvim novi zakonodavni okvir u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata. Pomenuti Zakon se zasniva na neprihvatljivom konceptu potpune centralizacije planiranja i upravljanja prostorom i kao takav potpuno marginalizuje lokalnu samoupravu i ograničava njenu samostalnost u dijelu poslova iz sopstvene nadležnosti", kazao je Radović.

Kako je istakao, umjesto da se, po ugledu na zemlje EU, maksimalno primjenjuju pravila decentralizacije i policentričnog planiranja, novi Zakon centralizuje planiranje i tako stotine lokalnih biroa za planiranje prostora, kao i sekretarijati za urbanizam, koji bi nesumnjivo bolje obavljali poslove planiranja u opštinama u kojima su obrazovani, gube ingerencije, koje su ionako već prilicno degradirane.

"Gotovo potpuno ukidanje ingerencije u segmentu prostornog planiranja praktično dovodi do narušavanja jednog od osnovnih ciljeva ovog Zakona, a to je ravnomjerno uravnotežen prostorni razvoj usklađen sa potrebama društva, privrede i kapacitetima prostora lokalne samouprave.  Ovim Zakonom se lokalnim samoupravama oduzima pravo da upravljaju prostorom u oblasti planiranja i sprovođenja planske dokumentacije, a oduzima im se i mogućnost da odlučuju o valorizaciji životnog prostora svojih građana", saopštio je Radović.

On smatra da odredbe  Predloga zakona predstavljaju kršenje ljudskih prava garantovanih Ustavom Crne Gore, naročito prava na mirno uživanje imovine, "posebno kada se ima u vidu način kompletiranja urbanističke parcele, koji će većinskom vlasniku omogućiti pravo da putem eksproprijacije preuzme imovinu svih ostalih vlasnika zemljišta u okviru urbanističke parcele".

"Skandalozan je i predlog za ukidanje građevinske dozvole kao dokumenta. Ko pažljivo bude pročitao, biće mu jasno da će po novom Zakonu investitor morati samostalno da prikupi svu potrebnu dokumentaciju, dok je po važećim propisima ona pribavljana od strane organa nadležnog za njeno izdavanje. Jasno je da je postupak izdavanja građevinske dozvole bio još jedan filter kontrole, koji se po novom predlogu Zakona preskače i predaje inspekciji, koja, da podsjetimo, i po važećem Zakonu ima široka ovlašćenja, posebno kada se uzme u obzir da bespravna gradnja predstavlja krivično djelo", istakao je Radović.

V.D. predsjednika Opštinskog odbora Demokrata je istakao da je svima jasno da tako koncipiran Zakon, koji radikalno mijenja sistem uređenja prostora, iziskuje mnogo ozbiljniju i sveobuhvatniju stručnu analizu, "imajući u vidu činjenicu gotovo jednoglasne negativne ocjene stručne i laičke javnosti tokom javne rasprave". M

"eđutim, ako vladajuća partija ipak izglasa ovaj nakaradni zakon, koji nije ni u čijem interesu, osim u njihovom, Demokrate će, nakon narednih izbora i preuzimanja vlasti na državnom nivou, ovakav zakon sigurno razmotriti, poštujući Ustav, Ustavom garantovana prava lokalnih samouprava, poštujući struku i prava građana Crne Gore", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније