Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

28. 08. 2017. 13:09 >> 15:31
25

PRIJETE PROTESTIMA

DF pozvao opoziciju na zajedničko djelovanje

Demokratski front pozvao je opozicione političke subjekte, civilni sektor i slobodne pojedince na hitan dogovor oko oblika, načina i dinamike zajedničkog djelovanja u cilju stvaranja uslova za sveopšte slobodne i fer izbore, saopštili su iz tog političkog saveza.

Oni su pozvali i medije, NVO sektor i akademsku zajednicu da djeluju angažovano, profesionalno i autonomno, kako bi dali puni doprinos izgradnji slobodne i prosperitetne Crne Gore.

"Pozivamo pravosudne organe da do 01. septembra 2017. iz zatvora oslobode protivpravno utamničene političke zatvorenike Mihaila Čadjenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića. Ukoliko to ne učinite Demokratski front će otpočeti sa protestima za njihovo oslobađanje iz tamnice", istakli su iz Fronta.

U saopštenju tog političkog saveza se navodi da su svjesni ozbiljnosti sveukupnog stanja u kojem se Crna Gora nalazi.

"Imajući u vidu dubinu krize, limite i izazove koji su svakim danom sve veći, polarizaciju građana po socijalnom statusu i identitetu, rastakanje Crne Gore u duhovnom i materijalnom smislu, marionetski, autokratski i kriminogeni karakter režima, zatočenost institucija, nestajanja kompetentne elite i pravog znanja, sveprisutniji strah, beščašće, koristoljublje i lični interes, kriminalizaciju društva i sukob kriminalnih klanova, besperspektivnost i želju za napuštanjem zemlje najvitalnijih i najkvalitetnijih", poručili su.

"CG možda ne bude u ovim granicama"

Iz DF-a su kazali da su zabrinuti trajanjem krize i mogućim epilogom da Crna Gora bude samo teritorija "i to ne u ovim granicama i da se nikada neće dostići standardi modernog demokratskog društva".

"Imajući u vidu sve veću, čak dominantnu, neprincipijelnost i interese glavnih aktera na globalnom planu, te da takva politika proizvodi sukobe i opasnosti; da su ocjene o stanju i statusu Crne Gore u procesima integracija neobjektivne i proizvod su globalnih interesa; da teritorija Crne Gore i ukupnog Zapadnog Balkana postaje geostrateški sve važnija.  Saglasni da nije objedinjena i izgrađena kvalitetna i potrebna aternativa od političkih i civilnih činilaca društva; da mnoge inicijative i pozivi na dogovor i zajedničke demokratske akcije nijesu naišle na podršku, a nerijetko su opstruirane od pojedinih činilaca; da su, nažalost, lični interesi, slabosti i sujete nadvladali opšti interes;  Svjesni da ne smije da postoji niti jedna posebnost bilo kog činioca da nas spriječi da demokratski, udruženim snagama na najefikasaniji način se izborimo za ostvarivanje osnovnih demokratskih principa, da zaustavimo nestajanja Crne Gore i sve izvjesnije ustoličenje potomstva sadašnjih vlastodržaca našem potomstvu i da stvorimo pretpostavke za izgradnju prosperitetne Crne Gore i smjenjivosti vlasti", poručili su oni.

U Frontu su ubijeđeni da bojkot parlamenta nije dovoljan, pa time ne postiže zadovoljavajuće efekte, "da nelegitimno formirana vlast koja se predstavlja jedinim zaštitnikom države, a proizašla je iz tkz. državnog udara i neslobodnih i nefer izbora odžanih 16. oktobra 2016. godine, nije donijela niti jedan zakon ili odluku kojima bi se unaprijedili uslovi izbora; da su naprotiv usvojena mnoga zakonska rešenja i odluke na štetu građana i pojedinih socijalnih grupa".

Istakli su da su izloženi  permanentnim i orkestriranim brutalnim napadima od strane formalnih i neformalnih režimskih centara moći, domaćih i međunarodnih subjekata, kao i  sprovođenju psihičke i fizičke torture nad njihovim članovima, aktivistima i funkcionerima.

 

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније