Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

02. 11. 2017. 17:38 >> 17:25
1

ITALIJANSKI AMBASADOR

"Jedva čekam da vidim Crnu Goru u EU"

Italijanski ambasador u Podgorici, Vinćenco del Monako, rekao je da jedva čeka da vidi Crnu Goru među članicama Evropske unije (EU), koja je, kako smatra, u stanju da ide u skladu sa ritmom EU.

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) i Fakultet političkih nauka organizovali su danas panel debatu na temu: “Perspektive EU i Zapadnog Balkana šest decenija nakon Rimskih ugovora“.

Kako je saopšteno iz MEP-a, u okviru panela predstavljena je publikacija Rimski ugovori koju su pripremili MEP i Ambasada Italije u Podgorici.

Del Monako ukazao je na istorijski značaj Rimskih ugovora za ujedinjenje Evrope.

“Ne utiču samo “veliki igrači” na uzgajanje vinograda Evropske unije nego i obični ljudi. Ja kao ubijeđeni Evropejac jedva čekam da vidim i Crnu Goru među članicama. Crnu Goru koja je u stanju da ide u skladu sa ritmom EU, ali i u skladu sa vašim vizijama”, rekao je Del Monako. 

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je poručio da su Rimski ugovori baza i platforma na osnovu kojih je proteklih šest decenija kreirana EU i njenih gotovo 200 hiljada stranica pravnih tekstova.

“Potpisivanjem Rimske deklaracije, šezdeset godina nakon usvajanja ugovora glavna misao vodilja je bila izlazak iz krize i osiguranje budućnosti EU. Evropa prolazi kroz breksit, izlazi iz migrantske krize i drugih procesa koji je opterećuju, ali i otvaraju nove puteve”, naveo je Pejović. 

On je podsjetio na govore predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i premijerke Velike Britanije Tereze Mej u kojima su označene glavne trase za razvoj EU i dat konkretan vremenski okvir za proširenje. 

“Ugovori su početak i polazna osnova, ali oni omogućavaju i mnogo više. Crna Gora je danas u mogućnosti da koristi evropske fondove i da se kroz njih približi Evropi”, kazao je Pejović.

Dekan Fakulteta, Saša Knežević, je podsjetio na istorijski tok i razvoj evropske ideje, i objasnio da je uvjerenje da će jačanje evropskih savezništava doprinijeti ekonomskom razvoju vodilo lidere zapadnoevropskih država na put integracije.

“Danas, šest decenija nakon potpisivanja Rimskih ugovora, EU, koja je živa emanacija evropske ideje, se suočava sa novim izazovima i otvorenim pitanjima”, kazao je Knežević.

Kako se navodi u saopštenju, u okviru panela, Pejović, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, vršilac dužnosti predsjednika Komisije za vanjske poslove i emigraciju Italije Paolo Korsini i član Komisije za vanjske poslove i emigraciju Vito Rosario Petroćeli su iznijeli viđenja u vezi sa razvojnim putem EU tokom proteklih šezdeset godina, izazovima kojima se Unija suočava i njihovim uticajem na integraciju Zapadnog Balkana.

Skup je realizovan u okviru projekta „Informisanje javnosti o pristupanju i finansijskoj podršci EU Crnoj Gori", koji finansira DEU, a implementira UNDP.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније