Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

20. 11. 2017. 08:06 >> 07:46
3

ZBOG MIJEŠANJA MOSKVE

Vajgl: Proširenje postalo prioritet EU

Upravo je miješanje Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu učinilo proširenje na Jugoistočnu Evropu prioritetom Evropske unije. Zamora od širenja nema i u cijeloj Uniji postoji volja da Crna Gora što prije uđe u EU, kazao je evropski poslanik i bivši slovenački šef diplomatije Ivo Vajgl.

Vajgl u razgovoru za Pobjedu objašnjava da između opozicije i vlade mora postojati inkluzivna atmosfera, a parlament je mjesto gdje sva ta mišljenja treba ukrstiti.

Evropski poslanik, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere bio ambasador u deset država, učestvovao je na Internacionalnoj konferenciji Crnogorske panevropske unije, koja je u subotu održana u Podgorici.

Odogovarajući na pitanje, koliko je Unija sada zainteresovana za proces proširenja, Vagl je kaztao da nema utisak da je nastupio zamor, naprotiv sada, kako je kazao, ima utisak da je ponovo ta svijest o kompletiranju Evropske unije sve snažnija i da je porastao interes za širenje.

"EU je veoma zainteresovana za stabilizaciju prilika na evropskom kontinentu, a toga nema dok Jugoistočna Evropa ne postane dio Unije. Kada se dovrši proces integracija nestaće i međusobni problem u regiji, ali i mitovi prošlosti koji i danas vladaju politikom na Balkanu. U Evropskom parlamentu sam već drugi mandat i znam da je Crna Gora bila neproblematič- na buduća članica i uvijek se ispoljavala želja da što prije uđete u EU. U Crnoj Gori nikada nijesu bili veliki strukturalni problemi. Međutim, ima razloga za ozbiljan rad na reformama. Jedna od tih reformi je i ona u medijskoj sferi, kao i u sferi pravne države. Mora se raditi na suzbijanju korupcije, jačanju pravosuđa, efikasnijoj administraciji. Znači, moraju se snažiti institucije koje će građanina postaviti u jedno sigurno okruženje. Tu još ima deficita u Crnoj Gori. Ali, zato ima i mnogo pozitivnih stvari. Imao sam priliku kroz nekoliko godina posmatrati odnose u parlamentu. Mislim da je bila postignuta saglasnost o prioritetu, kada je bila riječ o približavanju Evropskoj uniji", kazao je Vajgl.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније