Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 11. 2017. 14:15 >> 13:54
12

VUJOVIĆ SMATRA

Makedonski scenario realnost

Makedonski scenario usljed dalje kriminalizacije izbornog procesa od strane DPS-a postaje realnost, ocijenio je član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović.

Stoga smatra da je neophodna "odlučna zajednicka reakcija građanske opozicije kroz jasne političke zahtjeve i akciju".

Sve drugo je, prema njegovom mišljenju, pristajanje na ulogu statiste u nasilnoj predstavi koju pravi DPS. Vujović je rekao da je izlazak na lokalne izbore i pored bojkota Parlamenta bio motivisan davanjem prostora za dogovor o rješavanju krize.

"Dalje učešće na ovakvim, pa i lokalnim izborima, je besmisleno i bez hitne promjene izbornog ambijenta građane izlažemo užasnim pritiscima, ucjenama i prijetnjama a opozicione aktiviste suočavamo sa naoružanim kriminalcima koji im prijete oružjem i nad njima sprovode fizičko nasilje. U međuvremenu je DPS preko marionetskog Parlamenta izvršio udar i na Javni servis što je prvi korak ka njegovom ponovnom stavljanju pod partijsku kontrolu", rekao je Vujović.

On smatra da je "divljanje DPS autokratije na ovim izborima preraslo u otvoreno fizičko nasilje i upotrebu oružja".

"Država Crna Gora ne postoji kada DPS sprovodi sistem izborne pohare. DPS jasno pokazuje da samo nasiljem i  kriminalnim aktivnostima može čuvati vlast po svaku cijenu. Ovi izbori su bili još jedan partijski udar na državu Crnu Goru, a njihov rezultat nije iskaz slobodne volje građana već sadejstva brutalne partijske zloupotrebe državnih resursa, kriminalnih grupa i zarobljenih institucija. Ustav nas obavezuje da ne priznajemo vlast koja nije izraz slobodne volje građana pa je nepotpisivanje zapisnika sa biračkih mjesta posljedica potpuno neregularnog izbornog ambijenta", kazao je Vujović.

Paralelni sistem, kako je rekao, "tzv. mini štabova DPS-a je ustvari organizovani sistem kriminalnih grupa za kupovinu glasova, ličnih karata i zastrašivanje birača".

"Istovremeno, pripadnici kriminalnog miljea preuzimaju zaštitu paralelnog izbornog sistema DPS-a, a državni organi služe kao drugi krug zaštite tih aktivnosti potpunim gubitkom svih ustavnih kapaciteta tužilaštva i policije. Tome su direktno svjedočili predstavnici opozicije i građani, gledajući vreće sa novcem za kupovinu glasova koje se unose u DPS mini štabove", kazao je on.

Tvrdi da je "Cetinje bilo i pod opsadom kriminalnih grupa" smještenih u zgradi Skupštine Prijestonice, "koje su građani imali priliku da vide zamaskirane i na direktnom snimku RTCG".

"Te grupe su bile logistika DPS izborne krađe i akteri bacanja suzavca i prebijanja građana Cetinja. SDP predstavnici su otkrili i informisali o punktovima za kupovinu glasova u Petnjici, dok su u Mojkovcu otkriveni dokazi o brutalnim ucjenama građana koji su morali glasati DPS i satelite korišćenjem flomastera i crtanjem kvadratića, trouglova i raznih drugih oznaka čime je narušena tajnost glasanja", zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније