Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 07. 2013. 09:59 >> 09:59
1

USTAVNE PROMJENE

Milić: Ambasadori EU da utiču na DF

Lider SNP-a Srđan Milić rekao je da vjeruje da će DF do kraja jula prominjeniti stav u vezi sa reformama Ustava. On je Radiju Antena M rekao kako očekuje da će pojedini ambasadori uložiti sav svoj kredibilitet, koji je ne mali kod kolega iz DF-a, da nađu modus da se ustavne promjene usvoje konsenzusom.

 

Predlog amandamana na Ustav podržali su vladajuća koalicija, SNP i Pozitivna. Lider SNP-a Srđan Milić rekao je da to što Demokratski front nije dao zeleno svjetlo ustavnim promjenama, ne znači i da njeće do 31.jula.

"Očekujem da ćemo imati prilike da na javnoj sceni, najvećim dijelom, prisustvujemo i jasnim porukama ambasadora nekih od najznačajnijih zemalja EU koji su se tako zdušno bavili pitanjima pravosuđa možda, čak i na ivici onoga što bi bio dobar ukus u jednoj zemlji koja je najbliža članstvu EU, komentarišući čak i sudske presude, da će ti ambasador uložiti sav svoj kredibilitet, koji je ne mali kod kolega iz DF-a, da nađu modus da se ustavne promjene usvoje konsenzusom“, kazao je Milić.

Govoreći o potezima SNP u narednih 20-ak dana, Milić je rekao da su tri krucijalna amandmana SNP-a.

"Prvo, da ne može doći do zastarijevanja krivičnih djela iz procesa privatizacije. Drugo, da jasno definisana djela organizovanog kriminala i korupcije, takođe, ne mogu zastarijevati i treće, prvi put i žao mi je što to u javnosti nije snažnije elaborirano, uvodimo mjere krivične zaštite u dijelu zloupotrebe službenog položaja, što do sada se nije nalazilo u Krivičnom zakonu, a postojalo je kao jasna obaveza kroz Izborni zakon“, kazao je prvi čovjek SNP-a.

On napominje da je SNP svojim glasovima u Skupštini omogućila da Crna Gora do 31. jula ispuni temeljni uslov za otvaranje 23. i 24. poglavlja, te da se tako stvore pretpostavke za nezavisno pravosuđe. Milić nema dilemu da je većina poslanika u Parlamentu spremna da podrži ustavne promjene.

„Danas možemo govoriti da su taj predlog ustavnih promjena da, kada se sve sabere uz amandmane SNP-a, tri četvrtine i više od tri četvrtine poslanika spremno je da da svoj puni doprinos da se usvoje ustavne promjene u pravosuđu. SNP je dominantno najavio amandmane. Nama nijesu bile važne ucjene, dakle nema ucjena. Mi nijesmo ucjenjivali kao neke partije, kojima je očigledno mnogo važnije od toga kakav će biti pravosudni sistem, da se bave pitanjima koalicionih sporazuma", poručio je Milić. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније