Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 02. 2018. 17:13 >> 20:06
11

OPOZICIJA NAJAVILA

Bojkot i tokom Junkerove posjete

Predstavnici takozvane građanske opozicije, ali i Demokratskog fronta najavili su da će bojkotovati rad parlamenta i sjutra, tokom posjete predsjednika Evropske komisije Crnoj Gori.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović se sastao danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori - Aivom Oravom.

Lider URA-e je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo sastankom i dodatnom spremnošću i naporima Evropske unije kako bi Crna Gora što prije ispunila očekivane standarde i ušla u zajednicu modernih evropskih zemalja.

Evropska unija je to i pokazala kroz nedavno usvojenu Strategiju proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, konstatovano je na sastanku Abazovića i Orava.

Abazović je iskazao, kako se navodi, čvrstu privrženost GP URA evropskim tekovinama i naglasio da je to jedini ispravan put kojim Crna Gora može i treba da ide.

On je međutim iskazao i zabrinutost prema spremnosti aktuelne vlasti da radi na procesu evropskih integracija.

"Postoji zastoj u ispunjavanju evropskih standarda u zemlji, nijesmo zatvorili nijedno pregovaračko poglavlje osim njih tri koja se zatvaraju gotovo po automatizmu, ministar za evropske poslove bio je u sukobu interesa i kao takav diskreditovao sadašnju vlast za bilo koji proces koji bi vodio ka ostvarivanju evropskih standarda. Sve u svemu već odavno alarmantna društvena zbilja", istakao je Abazović.

On je Oravu ponovio stav da nema povratka u nelegitimni parlament i da poslanici Građanskog pokreta URA sjutra neće biti u parlamentu kada predsjednik Evropske komije Žan Klod Junker bude u posjeti Crnoj Gori.

"Nećemo prisustvovati radu nelegitimnog parlamenta koji je formiran na antievropskim načelima. Uvažavamo gospodina Junkera i raduje nas njegova posjeta, ali naš nedolazak na sjutrašnju sjednicu nije usmjeren protiv njega, štaviše taj čin je odbrana onoga što su evropske tekovine i onoga što gospodin Junker predstavlja. Tek kada vlast pokaže minimum razumijevanja za takve tekovine, možemo pričati o povratku u parlament", zaključio je Abazović.

Lekić: Isti motivi za bojkot

I lider Demosa Miodrag Lekić sjutra neće prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će govoriti predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker jer su, kako je rekao, motivi za bojkot ostali isti.

Lekić i šef delagacije Evropske unije Aivo Orav razgovarali su danas o političkim procesima u Crnoj Gori i regionu.

Povodom posjete Junkera Podgorici i njegovog planiranog govora u Skupštini, Lekić je rekao da cijeni značaj posjete visokog gosta Crnoj Gori.

"Predsjednik je ukazao na razloge da ne prisustvuje toj sjednici, imajući u vidu da su motivi za bojkot parlamenta ostali isti kao i 16. oktobra 2016. kada su održani neslobodni izbori sa neregularnim ishodom", saopšteno je iz Demosa.

Ni DF ne dolazi

Sjednici parlamenta na kojoj će govoriti Junker, neće prisustovati ni poslanici DF-a, koji su prekinuli bojkot. Razlog je što visokom evropskom gostu neće moći da postave pitanja.

"Dobili smo maloprije informaciju iz Skupštine da nećemo imati mogućnost da se obratimo gospodinu Junkeru, makar jedan od nas, tako da apsolutno ne želimo da pravimo dekor i da djeluje kako je u Crnoj Gori sve u redu i da je tu prisutna i opozicija. Opozicija može da bude prisutna, ukoliko bude imala mogućnost da aktivno učestvuje, ako toga nema nas neće biti u Skupštini", kazao je funkcioner DF-a Slaven Radunović Vijestima.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније